Preskočite na glavni sadržaj

Goranski Cukrac 2022. – festival književnosti na dijalektu i književnom jeziku za djecu

Goranski Cukrac 2022. – festival književnosti na dijalektu i književnom jeziku za djecu
U zadnjem tjednu svibnja, od 25 do 28. svibnja, održat će se u Gorskom kotaru prvi festival dijalektalne i standardne književnosti za djecu 'Goranski Cukrac'. Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš, a upravo će to ovaj festival i ponuditi djeci – slatkiše od riječi!
vrijeme: 25.05.2022. - 28.05.2022.
url: https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

No, osim slatkiša od riječi, bit će tu još i drugih iznenađenja, koja su pomogli složiti prijatelji djece i knjige: Sretno srce, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil knjiga i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.
 
Cilj festivala je razveseliti djecu i motivirati ih da pišu, na dijalektu ili na standardu, i da čitaju, čitaju, čitaju…Cilj je također približiti im autore iz njihovog kraja, kao i autore iz cijele Hrvatske te ih upoznati sa novitetima na dječjoj književnoj sceni.
 
U dijelu festivala na književnom jeziku sudjeluju: Alma Pongrašić, koja promovira svoju slikovnicu o napuštenim psima „Mi nismo sami“ (međunarodno priznanje White Ravens za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2021.) Nastupa sa svojim psom, divnom stafordicom Gili. Djeca su uzbuđena već i zbog same najave ovog neobičnog književnog dvojca!  Ana Kadoić, poznata ilustratorica i autorica nekoliko slikovnica kroz svoju će radionicu poučiti djecu kako nastaje slikovnica. U sklopu nje održat će se i projekcija istoimenog autorskog filma. Irena Zelena, pjesnikinja i voditeljica Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji, promovirat će svoje tri zbirke poezije za djecu (Imati sve, Kad si sretan i  Između odmora) i održati radionicu pisanja poezije. Natalija Mitrić, idejna začetnica Goranskog Cukraca i voditeljica Fabulusa - udruge za promicanje priče, promovirat će svoju slikovnicu Filipova fotelja.
 
U dijalektalnom dijelu programa sudjeluju goranski autori: Zlatko Pochobradsky, umirovljeni dugogodišnji profesor i ravnatelj SŠ „Vladimir Nazor“ u Čabru koji piše na književnom jeziku i goranskoj kajkavštini - gerovskom govoru. Napisao je petnaestak knjiga i zastupljen je u nekoliko antologija. Davor Grgurić, jedan od najpoznatijih promotora goranske jezične baštine, novinar, književnik i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika. Natalija Mitrić, Goranka sa zagrebačkom adresom, koja i nakon skoro 30 godina života u Zagrebu aktivno govori i piše na svom dijalektu brodmoravičkog kraja te ga nastoji promovirati i izvan granica Gorskog kotara. Osnivačica je Fabulusa, udruge za promicanje priče koja je i organizator „Goranskog Cukraca“.
 
Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

Književni festival održat će se na ukupno 10 lokacija u Gorskom kotaru – u 9 osnovnih škola (Severin na Kupi, Vrbovsko, Moravice, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Delnice, Fužine i Mrkopalj) te u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice.
Događanja po školama namijenjena su učenicima škola, a promocija slikovnice Filipova fotelja Natalije Mitrić u knjižnici Delnice, u subotu 28.5. u 11 sati, jedina je otvorena za javnost. Slikovnica je namijenjena starijim predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole a dobrodošli su i njihovi roditelji jer slikovnica govori upravo o ljubavi između roditelja i djece, ali i o ljubavi općenito.
 
Dio festivala na književnom jeziku održava se u suradnji sa Festivalom Pazi, knjiga! koji od 2004. promiče dječju knjigu i književnost, a u sklopu njega se dodjeljuje i nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji.