Preskočite na glavni sadržaj

Gitarist Mdou Moctar u srijedu nastupa u Močvari

Mdou Moctar, gitaristički genijalac iz Nigera, ovu će srijedu, 3. kolovoza, premijerno nastupiti u Hrvatskoj, u zagrebačkoj Močvari, izvijestili su organizatori Hangtime Agency i Vrelo zvuka.
vrijeme: 03.08.2022. -
mjesto: Zagreb

Moctar je pravi primjer zašto je glazba koja se naziva world musicom tako zanimljiva. Poput svojih sunarodnjaka iz grupa Tinariwen i Tamikrest ili Bombina, on na sjajan način spaja zapadnjačku gitarsku muziku, odnosno rock i blues, s ritmovima iz njegovog pustinjskog, saharskog rodnog kraja, izjavio je ususret koncertu urednik world music emisije "Vrelo zvuka" Emir Fulurija.
"Zanimljivo je pratiti kako on raste sa svakim albumom i možemo reći kako nam u Zagreb dolazi na vrhuncu svoje karijere, nakon što je prošlogodišnji album 'Afrique Victime' dobio sjajne kritike svih uglednih medija. Mdou Moctar je trenutno definitivno jedan od najzanimljivijih gitarista na svijetu, neovisno o žanru”, kaže Fulurija.
Mdou Moctar rođen je u Nigeru, kao mali si nije mogao priuštiti gitaru pa ju je sam napravio od drveta i žica s kočnica na biciklu. Budući da obitelj i vjerski vođe nisu odobravali sviranje, svoju ljubav prema glazbi razvijao je u tajnosti.
Gledao je starije majstore desert bluesa ili assoufa i maštao da postane poput njih. Nakon što je svemu unatoč naučio svirati gitaru, počeo je svirati na vjenčanjima, a kad je konačno snimio svoj prvi album u Nigeriji, na tamašek jeziku, on se masovno dijelio tim dijelom Afrike putem Bluetootha, što je Moctaru osiguralo veliku popularnost.
S obzirom na međunarodnu karijeru i sviračko umijeće, može se reći da je ovaj 35-godišnjak ostvario svoje snove. Za svoje gitarističke uzore navodi Van Halena, Princea i Hendrixa.

Izvor. Hina