Preskočite na glavni sadržaj

Getting Away with Art - razgovor s Krõõt Juurak

U petak, 26. svibnja, u 20 sati, u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata, u sklopu jednotjednog programa 'Kritička dramaturgija: o humoru', u organizaciji Kulturpunkta i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID), održat će se razgovor 'Getting Away with Art' u kojem sudjeluju Krõõt Juurak, Nina Gojić i Hana Sirovica.
vrijeme: 26.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://kulturpunkt.hr/

Ideja umjetnosti kao ekskluzivnog prostora, prostora kojemu pristup imaju samo odabrani, prostora kakav je odijeljen od ostalih sfera djelovanja, štetna je kako za samu umjetnost i kulturu, tako i za društvo u cjelini. Ipak, ona uporno opstaje zahvaljujući nizu hijerarhija i podjela koje ju podržavaju, a u kojima i svi mi koji na neki način sudjelujemo u lancu kulturne proizvodnje nerijetko sudjelujemo. Kako umjetnost možemo izvući iz tog krutog okvira? I kako se kroz umjetnost možemo izvući iz očekivanih načina ponašanja, razviti nove vrste odnosa prema svojoj okolini?
 
U razgovoru s izvedbenom_im umjetnicom_kom Krõõt Juurak, koja_i (umjetničkom) radu, kao i drugim vrstama nematerijalnog rada, pristupa istovremeno smrtno ozbiljno i vraški zabavno, otvorit ćemo različita pitanja o radu koji obavljamo u kulturi i šire.
 
Od istraživanja paralela umjetničkog rada i rada koji obavljaju kućni ljubimci, preko izazivanja posjetitelja_ica da budu loše raspoloženi ili pak ciljanog iniciranja konflikta na radnom mjestu, pa sve do izvrtanja uloga publike i izvođača, umjetnika_ca i kustosa_ica te različitih taktika rastakanja principa projektne proizvodnje kulture – umjetnička, komičarska i pedagoška praksa Krõõt Juurak izigrava očekivanja i razigrava postojeće stanje stvari. Ukratko: u dijalogu s njihovom praksom, bavit ćemo se radom, neradom i svime između. Pritom ćemo se možda zabaviti, osim ako budemo smrtno ozbiljne.
– Hana Sirovica i Nina Gojić
 
Razgovor će se održati na engleskom jeziku. Događanje nastaje uz podršku Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA).
 
Program se provodi se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i Zaklade Kultura Nova.