Preskočite na glavni sadržaj

'FROOOM! filmsko iznenađenje' za početak školske godine

'FROOOM! filmsko iznenađenje' program je koji će se održati u subotu, 26. kolovoza, u Centru mladih Ribnjak, od 16 sati.
vrijeme: 26.08.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/frooom2014/

I sâm Frooom! (funkcionalna filmska škola za djecu i mlade) bio je iznenađenje davne 2012. godine kada je komisija HAVC-a (Hrvatskog audiovizualnog centra) dodijelila prva sredstva za ovaj program rekavši: “dok smo čitali ovaj program svi smo poželjeli biti djeca”.

Iznenađenje je osnova filmskog, medijskog, informatičkog, informacijskog i društvenog kurikuluma ove funkcionalne filmske škole za djecu i mlade. Svaki trenutak nastave im je neočekivani i otkrivajući doživljaj, a pogled na svijet filma i svijet oko sebe pretpostavlja kontinuirano izmještanje motrišta, majeutiku i kritički pristup. Frooom! se inspirira pedagoškim i konceptualnim radom Elli Bašić, Paulo Freirea, Ken Robinsona te inovativnim pristupima kanadskog i finskog obrazovnog sustava.

Što je to iznenađenje? Iznenađenje je nešto podrazumijeva:

1. stanje izazvano nečim neočekivanim; zatečenost
2. ono što izaziva to stanje

Zato vam frooomovci neće otkriti o kakvom se iznenađenju sada radi, jer svoju publiku žele, kao i inače, iznenaditi, razveseliti neočekivanim, zateći ih nepripremljene i začuđene onim što im spremaju. Ali neće vas ni sada u najavi iznevjeriti, pa će vam ipak nešto otkriti: kao prvo ćete se igrati, jer, a to već znate, Frooom! je uvijek igra, zabava, ma koliko se bavi praktično ozbiljnim filmskim stvarima, a igrat ćete  se, na neobičan način, raznim poznatim sredstvima koja čine film mogućim. Upoznat ćete na zabavan način predmete i postupke koji čine da nam je film tako važan i bitan gotovo svakoga dana. Zatim je na redu igra pogađanja: pogađat ćemo nešto što je prethodilo filmu, ali nije bilo prije nego što filma nije bilo. I zatim, izvlačit ćemo film koji ćemo zajedno gledati iz šešira, poput zeca, a pravila izvlačenja dobit ćete tek pred samu projekciju. 
 
I za kraj frooomovci spremaju domjenak iznenađenja: poznata jela iz njihovog menija s okusima iznenađenja.

Da bi vam ipak malo podražili vaša istančana filmska nepca otkrit će vam nešto o filmovima iz šešira:
Prvi film koji ćete možda gledati dolazi iz jedne od zemalja osvajača svijeta, a nastao je u ona povijesna vremena kad smrt možda vrijedi više od života. Prvi je igrani film autora koji je do tada snimao samo dokumentarne filmove od kojih su mnogi izgubljeni. Porađao je teško to svoje djelo i u njega je ugradio svo svoje veliko dokumentarističko iskustvo. Film je danas smatran jednim od svjetskih kulturnih spomenika filmskoj umjetnosti, ali u svoje vrijeme nije bio prihvaćen ni kod publike ni kod kritike pa autor nakon njega nije snimio niti jedan film sljedećih dvadeset i jednu godinu. Iako u svoje vrijeme nije dobio niti jednu nagradu, film, pravi Frooom!-ovski, zaigrana je priča inspirirana autorovim djetinjstvom, a nema ozbiljnijeg festivala u svijetu koji ga nije barem jednom prikazao. Zemlja u kojoj je film nastao svoj današnji oblik i ustrojstvo zahvaljuje jednoj cvjetnoj revoluciji, a jezik na kojem je snimljen govori više od 200 milijuna ljudi u svijetu.
Drugi Film dolazi iz jedne male zemlje, duplo veće od Hrvatske, ali nikada nije bio prikazan kod nas, a radi se o prvijencu jednog glumca i redatelja koji ga je počeo snimati dok je još studirao u LA. Dakle ovo je premijera bez premca. Film je završen tek 2021., ali snimao se više od 6 godina i prati jednu istinitu priču o grupi djevojčica koje se bore za svoja prava. Jezik filma je blizak nekim europskim jezicima, a kako još ne postoji prijevod na hrvatski, gledanje filma bit će omogućeno s engleskim titlovima, osim ako nam ih do tada ne stignu prevesti naši prijatelji iz Ministarstva Titlova. Film je igrao na 15-tak važnih festivala  (Hot Docs, Festival dei Popoli, Beldocs, Adelaide, itd) i dobio za sada 6 nagrada, a jednu od njih su “zakuhali” i Bacači sjenki na jednom važnom festivalu u Europi. Redatelj filma tada je bio obećao da će 2024. doći u Zagreb i održati jednu sportsko-filmsku doktorsku radionicu. 
Treći film je nastao u jednoj od najvećih filmskih zemalja svijeta, a žanr filma je teško odrediti, pa recimo za sada da je preobražajni, ako to išta znači. Naime film transformira montažom, načinom snimanja i glazbom jednu običnu ljudsku radnju u nešto neočekivano, zabavno i poučno.
Ne bojte se trajanja, samo ćete jedan film gledati, a ostalo je čista igra i zabava!

Ukratko: frooomovci Vam spremaju poseban filmski program Frooom! funkcionalne filmske škole za djecu i mlade u Centru mladih Ribnjak u subotu 26. kolovoza u 16h, a možete doći i malo ranije ako ste znatiželjni, pa će iznenađenja biti još više.

Upisi u Frooom! Funkcionalnu filmsku školu za djecu i mlade još traju, a prijave se podnose na poveznicu: https://www.frooom.eu/prijave/
 
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
 
Podrška Frooom! Zagreb: Grad Zagreb, HAVC, Društvo hrvatskih filmskih redatelja
Podrška Bacačima sjenki: Kreativna Europa - podprogram Media, Erasmus+, Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova, Agencija za elektroničke medije, Grad Koprivnica, Grad Rijeka.