Izložba fotografija "Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited" otvara se 13. listopada u 13 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Izložba je dio višemedijskog projekta koji istražuje zašto je mediteranska prehrana toliko bitna za život danas.
vrijeme: 13.10.2023. -
mjesto: Pula
Izložba govori o povijesti mediteranske prehrane i njezinoj važnosti za naš život danas, a organizirana je u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.
Povezujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Maroko, Portugal, Hrvatsku i Cipar, projekt se temelji na fotografijama petero europskih fotografkinja i fotografa koji udišu novi život ovom prastarom načinu prehrane i življenja na Mediteranu. Fotografije nastale u tih sedam zemalja u kojima je mediteranska prehrana upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva prikazuju dramatične kontraste, od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost. Struktura izložbe prati pet tematskih cjelina: preživjeti, prehraniti, kuhati, jesti i uzdržavati. Te se teme provlače kroz mediteransku prehranu i naglašavaju holistički pristup hrani kojim se želi promicati zdravlje i nadahnuti održivi način življenja. Fotografije inspiriraju promjene i potiču javnost na povezivanje s prošlošću regije, koja je, iako narušena siromaštvom i glađu, proizvela najzdraviju i najodrživiju prehranu na svijetu. Fotograf
Johann Clausen u Hrvatskoj je zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol. (...)