Preskočite na glavni sadržaj

Folklorni seminar u Jezerima na otoku Murteru

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s KUD-om 'Koledišće' iz Jezera, otok Murter i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom 'Nijemo kolo Dalmatinske zagore i Jezerski mornarski bal' u Jezerima 24. i 25. rujna. Prijave se primaju do 20. rujna 2022.!
vrijeme: 24.09.2022. - 25.09.2022.
mjesto: Jezera
url: https://www.hrsk.hr/

Tema ovogodišnjeg obrazovnog ciklusa seminara za voditelje i članove folklornih skupina je „Nematerijalna kulturna baština na sceni“. Cilj realizacije programa edukacije je okupljanje folklornih skupina nakon pandemije izazvane koronavirusom i poticanje folkornog stvaralaštva kroz adekvatnu prezentaciju tradicijske baštine na sceni.

Dvodnevni programi obuhvatit će predstavljanje odabranih primjera navedenog lokaliteta te praktičan rad voditelja sa sudionicima. Folklorna obilježja dalmatinske zagore, točnije šibenskog zaleđa te šibenskog uzmorja i otoka očituju se posebnošću i raznolikošću što je dovelo do brojnih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske iz ovog područja. Bogatstvo nematerijalne baštine i mogućnosti prilagodbe za scenu pokazat će se kroz praktičan rad voditelja sa sudionicima kroz plesne elemente pučkog izražavanja brojnih starih šestodjelnih kola uz pjevanje i bez glazbene pratnje, ali uz zvučnu kulisu pjevača ili pjevačica sa strane ili u kolu. U pjevanom izrazu ovog podneblja sačuvane su kako ojkalice i takav način pjevanja u zaleđu, tako i starinsko jednoglasno, dvoglasno i višeglasno pjevanje u mjestima na otocima i primorju. 

Voditelji seminara su Vidoslav Bagur, prof., folklorist, koreograf i Nenad Milin, etnokoreolog, koreograf koji će kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odjevanja sudionicima približiti narodnu baštinu spomenutog kraja. Opširnije…