Preskočite na glavni sadržaj

Filozofski café u gostima kod Franje Markovića

Filozofski café (filozofski kafić), koji se godinama redovito održava u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, gostovat će u Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' Križevci u četvrtak, 29. veljače, s početkom u 18 sati. U raspravi sudjeluju maturanti gimnazije, a moderatorica je Sanela Starešec Bilić, profesorica filozofije i sociologije.
vrijeme: 29.02.2024. -
mjesto: Križevci
url: https://www.knjiznica-krizevci.hr/

Teme će učenici slobodno birati iz područja kojima se Marković najviše bavio, estetike i etike.
 
Za razliku od "klasičnog" filozofskog kafića u obliku javnog foruma za sve prisutne, Filozofski café u gostima kod Franje Markovića uz raspravu je također i oblik pokazne vježbe učenika, zato su svi posjetitelji dobrodošli slušati i vidjeti uživo o čemu se radi, no sudjelovanje u raspravi ograničeno je na učenike, te molimo posjetitelje na poštivanje uputa moderatorice.
 
Franjo Marković (Križevci, 26. srpnja 1845. - Zagreb, 15. rujna 1914.), bio je hrvatski filozof i književnik po kojem naša knjižnica nosi ime. Ove i sljedeće godine obilježavamo 110 godina od smrti i 180 godina od njegova rođenja događanjima u njegovu čast.
 
Franjo Marković doktorirao je u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. te po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.
 
Svoj je život bio posvetio javnome radu, ne samo kroz kulturno umjetničko, već kroz političko djelovanje te prosvjetni rad s učenicima i studentima te će zato naše prvo okupljanje njemu u čast biti ono u suradnji s maturantima križevačke gimnazije -  Filozofski café u gostima kod Franje Markovića.