Preskočite na glavni sadržaj

Filozofski café ponovno u Zagrebu

Filozofski café  otvoren je za javnost, uključivo i za sudionike koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, s ciljem promicanja kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga, a sudjelovanje je besplatno! Razmjenu mišljenja vodi moderator-filozof.
vrijeme: 11.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/filozofskicafezagreb

Održavat će se subotom, od 17 do 20 sati, na adresi Tkalčićeva 33 u Zagrebu.
 
Prijavite se na email: filozofska.praksa.zagreb@gmail.com kako biste potvrdili da želite biti na mailing listi Filozofski cafe - Zagreb
 
Filozofski café jedan je od oblika filozofske prakse koji omogućava sudjelovanje u filozofskoj raspravi svima i onima koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, pod uvjetom da poštuju druge i pravila rasprave, tj. aktivno promišljanje o temama, kultura dijaloga, iznošenje vlastitog mišljenja potkrijepljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje teme i ostalih sudionika.
 
Sudionici sami predlažu teme koje se kreću u širokom rasponu od aktualnih, političko-ekonomskih, preko umjetničkih, znanstvenih, filozofskih, religijskih, sve do osobnih, intimnih i svjetonazorskih tema. Nakon što se teme predlože, sudionici demokratskim glasanjem izabiru temu o kojoj će se raspravljati. Cilj filozofskog caféa je promicati slobodnu i otvorenu raspravu o bitnim filozofskim i ljudskim pitanjima , u prostorima otvorenim za javnost, kojima se potiče i promiče slobodno, kritičko, vlastito i javno mišljenje.
 
Prvi filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja.
 
U Hrvatskoj je prvi puta bio održan u siječnju 2013. u Bijelom Brdu kraj Osijeka u okviru programa Filozofije za umirovljenike, a vodio ga je Zoran Kojčić. Kasnije je održavan u zagrebačkoj Booksi pod vodstvom moderatorice Nikoline Iris Filipović iz udruge Kontekst. (od svibnja, 2014. do 2016.) Od veljače 2016.-2019., dakle pune tri godine sve do početka pandemije corone , svake subote organizator filozofskih cafea bila je Andreja Cerić Šarić kao i osnivač udruge za filozofsku praksu Xantipa u suradnji s KIC-om i antikvarijatom-knjižarom Jesenski i Turk, a za vrijeme korone organizirala je online filozofske cafe u suradnji sa Srpskim udruženjem za filozofsku praksu I Institutom za praktičnu humanistiku iz Beograda.