Preskočite na glavni sadržaj

Filmskoobrazovni program 'Filmska naSTAVa' namijenjen srednjoškolskim učenicima slavi 10. rođendan

Proslava 10. rođendana ovoga jedinstvenog filmskoobrazovnog programa počinje otvaranjem prijava za novi ciklus 'Filmske naSTAVe' koji će se odvijati uživo u kinu Tuškanac od 20. do 24. veljače 2023. te online 22. i 23. veljače 2023. 
vrijeme: 20.02.2023. - 24.02.2023.
mjesto: Zagreb / online
url: https://www.facebook.com/filmska.tuskanac

Unutar pet nastavnih dana, učenici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.
 
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane učenike srednjih škola da se prijave putem online prijavnice na poveznici: https://filmskanastava.hfs.hr/prijave
 
Za sve dodatne informacije i upite, obratite se putem mail adrese: obrazovni@hfs.hr
 
Program su preporučili Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), portal Medijska pismenost, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku FIlozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
 
Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.
 
Organizatori o ovoj obljetnici kažu:
 
Prije 10 godina započeli smo priču o jedinoj školi u kojoj su školske klupe zamijenjene gledalištem u kinodvorani. Na edukativnu avanturu povele su nas sada već dobro poznate voditeljice Filmske naSTAVe  dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. Jelena Modrić. Program koji je brzo pridobio simpatije učenika, studenata i nastavnika, temeljen na metodici nastave filma – slavi svoj veliki 10. rođendan.
 
Iza nas je desetljeće filmskih analiza, interpretacija i rasprava u kojima smo sudjelovali iz kina Tuškanac, ali i iz udobnosti vlastitih domova! Zajedno smo poticali filmsku pismenost i jačali razumijevanje filmskog jezika. Sve ovo u cilju filmskog odgoja mladih, stvaranja filmski pismene kinopublike te aktivna utjecaja na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu.
 
Zajednica okupljena oko programa Filmske naSTAVe posvećena je podizanju nove generacije filmskih entuzijasta i profesionalaca. Ponosni smo na to što smo imali priliku biti dijelom ovoga zajedničkog cilja i veselimo se nastavljanju naše tradicije.