Preskočite na glavni sadržaj

Filmski kurikulum: Bajke za odrasle Ante Babaje

Ovog mjeseca 'Filmski kurikulum' je posvećen stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. U ponedjeljak, 25. ožujka, u 19  sati, u Kulturno informativnom centru prikazat će se kratkometražni klasik 'Lakat (kao takav') (1959) i dugometražna ekranizacija bajke H.C. Andersena 'Carevo novo ruho' (1961). Ulaz na projekciju je besplatan!
vrijeme: 25.03.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.kic.hr/

Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak - radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako u Carevom novom ruhu koji se ističe raskošnom bojom, tako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).
 
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.
 
Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke - odjela Hrvatskog državnog arhiva, Kulturno informativnog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (projekt Filmska pismenost) i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.
 
Filmovi:

LAKAT (KAO TAKAV) (igrani, 1959, c/b, 17 min)
režija: Ante Babaja
scenarij: Božidar Violić
fotografija: Hrvoje Sarić
uloge: Boris Festini, Janez Čuk
Dva brata blizanca suprotnih karaktera na različit se način snalaze u životu. Dok jedan beskrupuloznošću brzo dostigne uspjeh, drugi strada zbog svog poštenog ponašanja. Sve se promijeni kad drugi brat ode u školu laktarenja.
 
CAREVO NOVO RUHO (igrani, 1961, boja, 67 min)
režija: Ante Babaja
scenarij: Božidar Violić
fotografija: Oktavijan Miletić
uloge: Stevo Vujatović, Ana Karić, Zlatko Madunić, Antun Nalis, Saša Violić, Vanja Drach, Josip Petričić, Ivo Kadić, Mato Grković
U Velikoj Puritaniji par skitnica osuđen je na smrt zbog nepristojnih snova. Da bi se spasili, predstavljaju se kao tkalci koji su u stanju izraditi nevidljivo ruho za cara Gonagonazara Jedinog. Istinu o nepostojećem ruhu usuđuje se reći samo dvorska luda.