Preskočite na glavni sadržaj

Filmski klub 'Sedmi kontinent' u 14 škola diljem Hrvatske kroz godinu dana

Participativni online filmski klub 'Sedmi kontinent' je kroz čitavu školsku godinu 2022./2023. proveo niz filmskih radionica za 14 škola diljem Hrvatske uz preko 300 uključene djece. Sudjelovali su gradovi i mjesta iz najrazličitijih dijelova zemlje, uz poseban naglasak na one koji zbog svoje geografske pozicije imaju manje pristupa sličnim sadržajima.
vrijeme: 03.07.2023. -
url: https://www.sedmikontinent.org/

Kroz 206 susreta i zajedničkih aktivnosti učenici su prošli 7 različitih radionica: filmsku kritiku, stop animaciju, izradu kućnog projektora, vlog, vođeni uvod u film, razgovore s filmskim umjetnicima i virtualne filmske kvizove.
 
Uz brojne suradnice i suradnike koji su bili uključeni, među ostalima, online Sedmi kontinent je ugostio filmske redatelje i redateljice Daliju Dozet, Antona Mezulića, Lanu Kosovac i Čejen Černić; animatorice Deu Jagić i Antoniju Veljačić; filmske kritičare Hrvoja Pukšeca, Višnju Pentić, Silvestra Miletu i Niku Petković.
 
Višnju Pentić je na pitanje, kako joj je bilo voditi razgovore o filmu s polaznicima koji su online, odgovorila da na taj način jeste teže pročitati govor tijela i emotivne reakcije, ali da se to sve moglo lako nadoknaditi jer su djeca bila otvorena, tako da su rasprave bile kvalitetne i živopisne.
 
Ipak, projekt ne bi bio moguć bez učiteljica i učitelja koji su filmskom klubu otvorili Zoom prozore u svoje razrede.
 
Anita Tufekčić, knjižničarka Osnovne škole "Antun i Stjepan Radić" iz Gunje, ispričala je svoje iskustvu: "Naši učenici sudjelovali su na projektu cijelu školsku godinu i radionicama smo obogatili svakodnevni rad knjižnice, ali i redovne nastave u školi. Svaka od ponuđenih aktivnosti ponudila nam je određenu avanturu. Ne znam koju radionicu bih izdvojila kao posebnu, jer svaka je bila zanimljiva na svoj način. Projekt je uvelike pomogao u razvijanju filmske pismenosti u malim ruralnim sredinama, pogotovo kroz aktivno gledanje filma."
 
U godini dana, osim puno velikih brojeva, skupilo se puno učenja o filmu i puno zanimljivih druženja.
 
Udruzi Djeca susreću umjetnost dodijeljena su bespovratna sredstva koja su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Ukupna vrijednost projekta je 411.964,63 kune. Broj ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava: UP.02.1.1.14.0085
 
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge Djeca susreću umjetnost.