Preskočite na glavni sadržaj

Filmski četvrtak o Dori Pejačević

Program Filmskog četvrtka posvećen hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević održat će se 16. ožujka, u 18 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, dvorana Katalozi).
vrijeme: 16.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.arhiv.hr/

Nakon projekcije igranog filma 'Kontesa Dora' (Zvonimir Berković, 1993., 114 min) osvrt na film te život i djelo Dore Pejačević održat će dr. sc. Nada Bezić, muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda.
 
U mjesecu ožujku, u kojem obilježavamo stotu godišnjicu smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević, svjedočimo živom zanimanju za njeno glazbeno nasljeđe. Slavljenju Dorina života i djela pridružit ćemo se projekcijom igranog filma Kontesa Dora (1993., 114 min) slavnog hrvatskog redatelja Zvonimira Berkovića o slučajnom susretu kabaret-majstora Karla Armanija i grofice Dore Pejačević u Zagrebu. Očaran Dorom, Karlo je posjećuje na njezinu imanju u Našicama, ali ne motivira ga samo ljubav, već i želja da preko Dore pronađe imućnog mecenu za pokretanje vlastitog filmskog projekta. Prevrtljivog šarmera Karla virtuozno glumi Rade Šerbedžija, a Alma Prica očaravajuće je senzibilna kao Dora Pejačević. Prelijepe Dorine skladbe prisutne su kao glazbena pozadina filma.
 
O životu i glazbenom djelu Dore Pejačević te njezinu filmskom prikazu nakon projekcije će govoriti dr. sc. Nada Bezić, muzikologinja i voditeljica knjižnice Hrvatskoga glazbenog zavoda. Gospođa Bezić pokazat će nam i dio digitalizirane ostavštine Dore Pejačević.
 
Djela Dore Pejačević izvodila su se u Hrvatskom glazbenom zavodu još za njezina života, a već su tada za knjižnicu HGZ-a nabavljana malobrojna izdanja njezinih skladbi. Nakon smrti Dore Pejačević njezina je glazba sljedećih desetljeća gotovo posve nestala s programa koncerata, a Dora je bila skoro zaboravljena. Do ključne promjene došlo je 1970-ih, kada je iz Beča u Hrvatski glazbeni zavod stigla njezina ostavština, poklon skladateljičine obitelji. Ovaj bogati fond s najvećim brojem rukopisa skladbi, pismima, programima i fotografijama i danas je temelj za sva istraživanja o Dori Pejačević.
 
Način na koji je Zvonimir Berković prikazao Doru Pejačević u svojem filmu i istoimenoj televizijskoj seriji pokazuje njegovu pedantnost u pripremi i proučavanju povijesnih izvora, muzikalnost koja se ogleda u glazbenoj potki filma, (Berković je bio i dobar violinist) te trajno poštovanje prema Dori Pejačević kao umjetnici i stvarateljici. U izlaganju Nade Bezić bit će riječi o tome kako su u filmu portretirani skladateljica i neke od ključnih osoba iz njezina života, uz prikaz odabranog arhivskog gradiva fonda Pejačević koje je nedavno digitalizirano.
 
Berkovićeva serija i film snimljeni su i u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda, koji glumi samog sebe, premda se velika koncertna dvorana ponešto promijenila nakon skladateljičine smrti. Za vrijeme snimanja, 1990. godine, Nada Bezić bila je poslovna tajnica HGZ-a i u izlaganju će ispričati neke anegdote iz dana kada su filmaši “okupirali” zgradu.

Program je priredio Juraj Kukoč, viši filmski arhivist. Film Kontesa Dora dio je zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva.