Preskočite na glavni sadržaj

Filmske profesije u sektoru kamere

Filmske profesije u sektoru kamere
Hrvatska udruga filmskih snimatelja (H.F.S.) u okviru programa digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja snimila je tri dokumentarno-obrazovna filma pod zajedničkim nazivom “Filmske profesije u sektoru kamere”. Scenarist i redatelj filmova je Mario Sablić, snimatelj Goran Mećava, h.f.s., a montažu slike i zvuka potpisuje Slaven Jekauc. Filmovi su predtsvaljeni i dostupni putem Vimeo kanala H.F.S.
U razgovorima sa uglednim hrvatskim filmskim profesionalcima različitih generacija željelo se slojevito opisati zanimanja - Asistenta kamere (šarfer), Operatora kamere (švenker) i Direktora fotografije, s ciljem da se široj javnosti i mlađim generacijama filmskih djelatnika otkriju sve posebnosti ovih iznimno bitnih profesija.

U filmovima sugovornici odgovaraju na isti set pitanja, pa je vrlo zanimljivo svjedočiti njihovim, ponekad vrlo različitim razmišljanjima, koja posredno zbore o idejnim i vizualnim mijenama koje se dešavaju praktično svakodnevno, te naposljetku i različitim, nerijetko posve osobnim pristupima profesiji kojom se bave. Ujedno je to i kratka šetnja kroz povijest hrvatskog filma.

Predstavljanje projekta putem Vimeo platforme održavalo se od sredine lipnja do sredine srpnja 2021.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Operator kamere - "Švenker" from H.F.S. on Vimeo.
 

 

Direktor fotografije - 1 dio from H.F.S. on Vimeo.
 

Direktor fotografije - 2. dio from H.F.S. on Vimeo.
 

Asistent kamere - "Šarfer" from H.F.S. on Vimeo.