Preskočite na glavni sadržaj

Filmska pismenost - ispred i iza ekrana

U suorganizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Pučkog otvorenog učilišta Krapina, u četvrtak, 22. veljače, u vremenu od 10 do 16 sati, održat će se edukacija za učitelje i nastavnike s područja Krapinsko-zagorske županije pod nazivom 'Filmska pismenost - ispred i iza ekrana'. 
vrijeme: 22.02.2024. -
mjesto: Krapina
url: https://krapina.net/

Edukaciju će voditi izv. prof. dr. sc. Marina Gabelica sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije iz područja dječje književnosti i medija.

Sudionici će se na edukaciji upoznati sa teorijskim uporištima o filmskoj pismenosti, dobiti praktične primjere aktivnosti za razvoj filmske pismenosti učenika mlađih i starijih razreda osnovne škole te smjernice razvoja filmske pismenosti u okviru nastavnog predmeta Hrvatski jezik.
 
Projektom filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra obuhvaćene su sve djelatnosti centra kojima je namjera dugoročno unapređenje suradnje između audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u Republici Hrvatskoj, a s ciljem povećanja kvantitete i kvalitete nastave filma, odnosno s ciljem poticanja i promicanja filmske i audiovizualne pismenosti.
 
Filmska pismenost je sposobnost razumijevanja, analize i interpretacije filmskog jezika i specifičnih obilježja filma kao umjetnosti i medija, kinematografije kao kulturne, socijalne i komunikacijske činjenice te drugih pojmova i fenomena koji su predmet proučavanja filmološke znanosti općenito.