Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi posvećeni Cronenbergu u zagrebačkoj Kinoteci

Zagrebačko kino Kinoteka pokreće ovaj tjedan tematski ciklus 'Posve novi organ' koji uvodi u rad jednog od najprovokativnijih i najoriginalnijih redatelja današnjice Davida Cronenberga. Ciklus počinje 15. ožujka, na Cronenbergov 80. rođendan, a podijeljen je u šest manjih cjelina koje spajaju naslove iz različitih faza njegovog rada s drugim autorima, što će pokazati tematsku konzistentnost opusa, ali i dati njegovo novo čitanje.
vrijeme: 15.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Kanadski redatelj afirmirao se u području znanstvene fantastike i horora, no provokativnim i subverzivnim pogledom na odnos tijela, psihologije i stvarnosti nadahnuo je niz filmaša, umjetnika, filozofa i teoretičara izvan tog žanra.
 
Uz antologijske "Videodrome", "Sudar" i "Ukleti blizanci", tu su filmovi Oliviera Assayasa, Claire Denis, Alexa Garlanda i Joãa Pedra Rodriguesa. Mnoge od njih prikazuju se na velikom platnu prvi put ili nakon dugo vremena, ističe se u najavi.
 
Program otvara pretpremijera Cronenbergova posljednjeg filma "Zločini budućnosti" s Viggom Mortensenom i Léom Seydoux, nakon čega slijedi razgovor s filmskim kritičarem Željkom Luketićem i teoretičarkom Ljubicom Anđelković Đambić na temu body arta, kojem je posvećen prvi tjedan ciklusa, s obzirom na to da se njegovo ime često veže uz koncept body horora.
 
Prikazat će autorov najveći komercijalni uspjeh, Oscarom nagrađena "Muha", s Jeffom Goldblumom u glavnoj ulozi, te "Ruska obećanja" koji je Viggu Mortensenu donio nominaciju za Oscara, te filmovi koji su autorov transgresivni odnos prema tijelu primijenili u drugim kulturama i žanrovima: kultni japanski cyberpunk košmar "Tetsuo" Shinye Tsukamota i "U mojoj koži", psihološka drama Marine De Van.
 
Ovaj tjedan u programu Kinoteke Junior, s klasicima za djecu, prikazat će se "Djevojka na metli", čehoslovačka komedija o nespretnoj mladoj vještici, koju će uživo sinkronizirati Sanja Milardović.
 
Na repertoar stiže dugometražni prvijenac Radislava Jovanova Gonze "Punim plućima", a od noviteta tu su još "Blizu" Lukasa Dhonta, "Korzet" Marie Kreutzer, "Osam planina" Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, "Poslije sunca" Charlotte Wells, "Duhovi otoka" Martina McDonagha, "Sve u isto vrijeme" Daniela Scheinerta i Daniela Kwana i "Trokut tuge" Rubena Östlunda.
 
Kustoski kolektiv WHW predstavlja umjetnika, dizajnera i kustosa Zbyněka Baladrána i njegova četiri kratka filma. Ulaz na projekciju je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.
 
Iz Kinoteke pozivaju publiku da na njihovim stranicama ispuni anketu kojom žele unaprijediti svoj rad.
 
Izvor: Hina