Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Jeffa Nicholsa u kinu 'Tuškanac'

Od 3. do 5. lipnja zagrebačko kino 'Tuškanac' organizira retrospektivu Jeffa Nicholsa, jednog od vodećih autora američke nezavisne kinematografije 21. stoljeća.
vrijeme: 03.06.2022. - 05.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://kinotuskanac.hr/

Pozornost je privukao već svojim debitantskim filmom Oružje i ljudi, a kao autor se afirmirao izvanrednim psihološkim trilerom U zaklon. Naslovnu ulogu u filmu Mud napisao je za Matthewa McConaugheyja, a zahvaljujući uglednom britanskom glumcu Colinu Firthu je režirao i povijesnu dramu Loving koja govori o slučaju stvarnog bračnog para.
 
Program filmova Jeffa Nicholsa u petak, 3. lipnja otvara izvrsni psihološki triler U zaklon (2011) kojim je postigao afirmaciju kao autor. Priča filma prati obiteljskog čovjeka koji, pogonjen strahom i apokaliptičnim vizijama, počne u dvorištu graditi sklonište, istodobno se bojeći da možda boluje od paranoidne shizofrenije... Jedan od najistaknutijih filmova novije američke nezavisne kinematografije premijerno je prikazan i nagrađen u Cannesu, a na festivalu u Torontu je nagrađen glumački par Michael Shannon – Jessica Chastain (danas već suvremeni glumački klasici, ali onda još relativno pri počecima svojih sjajnih karijera, osobito ona).
 
Nicholsov debitantski film, triler-drama Oružje i ljudi (2007) je na rasporedu u subotu. Scenarij je napisao imajući za glavnu ulogu na umu upravo Michaela Shannona, glumca koji se specijalizirao za uloge psihički ozbiljno pomaknutih likova. Ovim filmom je započela njihova buduća plodna suradnja – Shannon se pojavio u svim Nicholsovim filmovima, od čega je u tri imao glavne uloge. Kritika je film dobro primila, posebno ističući talentiranu glumačku ekipu, a neki kritičari stavili su ga i na svoje godišnje liste najboljih filmova, među njima i slavni Roger Ebert. Na bečkom Viennaleu film je dobio nagradu međunarodne kritičarske federacije FIPRESCI.
 
Publika će u subotu moći pogledati i Loving (2016), povijesnu dramu temeljenu na stvarnoj priči o bračnom paru Richardu i Mildred Loving koji su znameniti u povijesti pokreta za građanska prava u SAD-u po tome što su svoj slučaj doveli do Vrhovnog suda koji je 1967., gotovo 10 godina nakon što su se vjenčali, presudio da je zakon o zabrani međurasnih parova protuustavan. Time je srušen dotični zakon u državi Virginiji, ali i srodni, sramotno rasistički zakoni koji su u to doba bili na snazi u još 15-ak američkih saveznih država. U filmu su glavne uloge odigrali Joel Edgerton i Ruth Negga, a premijeru je imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je dočekan ovacijama.
 
Zadnji film Jeffa Nicholsa kino Tuškanac će prikazati u nedjelju, a radi se o sjajnoj drami Mud (2012). Nichols je scenarij napisao imajući na umu za naslovnu ulogu upravo Matthewa McConaugheyja. Glavni orijentir bile su priče i romani Marka Twaina, odnosno motiv prijateljstva dvojice ranotinejdžerskih dječaka kakvi su bili Tom Sawyer i Huckleberry Finn. Film je sniman na stvarnim lokacijama u saveznoj državi Arkansasu gdje je Nichols rođen. Premijera je održana u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je film dočekan s ovacijama, a potom je prikazan i na Sundanceu.
 
Portreti: Jeff Nichols