Preskočite na glavni sadržaj

Filmaktiv razvija nove inkluzivne programe

Uz projekt 'Film svima' koji će u rujnu doživjeti svoje 6. izdanje, Filmaktiv provodi još ukupno tri inkluzivna projekta - 'Film svima svugdje', 'Film svima svugdje online' i 'Knjiga svima'...
url: https://filmaktiv.org/

Filmaktiv, udruga koja od 2004. okuplja audiovizualne radnike i radnice te potiče razvoj audiovizualne kulture u Rijeci, okolici i diljem Hrvatske, od 2016. aktivno djeluje i u području inkluzivne audiovizualne kulture u stalnom partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te u projektnim partnerstvima s Dnevnim centrom za rehabilitaciju Slava Raškaj Rijeka, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom Portić i Gradskom knjižnicom Rijeka. Uz projekt Film svima koji će u rujnu doživjeti svoje 6. izdanje, Filmaktiv provodi još ukupno 3 inkluzivna projekta.

Projekt Film svima svugdje, financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, ove godine je okupio 140 djece — gluhe, nagluhe i čujuće djece diljem Primorsko-goranske županije te ih upoznalo s osnovama medijske kulture, inkluzivne audiovizualne kulture te hrvatskog znakovnog jezika. Kroz projekt se prikazuju inkluzivni filmovi čija je prilagodba za gluhe i nagluhe osobe nastala u sklopu Film svima te je dio Film svima Medijateke inkluzivnih filmova. Ove godine su osnovnoškolci iz OŠ Podmurvice, OŠ SE San Nicolo, OŠ Petar Zrinski Čabar — PŠ Plešce te OŠ Brajda gledali Ježevu kuću Eve Cvijanović, nastao u koprodukciji Bonobostudija iz Zagreba.

Iz projekta Film svima svugdje te zbog potrebe odgojno-obrazovnih ustanova za intenzivnijom edukacijom iz područja inkluzivne audiovizualne kulture nastao je i Film svima svugdje online, projekt financiran kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0072 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. koji se provodi do lipnja 2022. Projektom će biti uključeno ukupno 5 odgojno-obrazovnih ustanova čiji će đaci biti educirani za razumijevanje inkluzivne audiovizualne kulture, ali će i sami kreirati svoje radove koji će potom biti prevedeni i prilagođeni za gluhe i nagluhe osobe kao i prikazani na online festivalu i na ediciji Film svima festivala u rujnu 2022.

Uz navedene temeljno audiovizualne projekte, ove godine je pokrenut i projekt Knjiga svima, financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz javni poziv Programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao nastavak projekata iz Film svima svemira. Gradska knjižnica Rijeka, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Udruga Portić i Filmaktiv kreirali su i provode projekt kroz kojim se odabrani naslovi dječje književnosti prevode i prilagođavaju za slijepe te za gluhe i nagluhe u formi inkluzivne audiovizualne knjige. Projekt će imati svoju završnicu u listopadu 2021. u Dječjoj kući čime će biti obilježen Mjesec hrvatske knjige te Međunarodni dan bijelog štapa dok se provedbom projekta obilježava i Godina čitanja.