Preskočite na glavni sadržaj

'Film u bolnici' i 'Pulica u kaputu' donose 'Franzove dogodovštine' djeci u bolnicama

'Film u bolnici' i 'Pulica u kaputu' donose 'Franzove dogodovštine' djeci u bolnicama
Svaku drugu srijedu mali filmski entuzijasti iz bolnica diljem Hrvatske okupljaju se na Zoom susretima projekta 'Film u bolnici' na kojima s filmskim profesionalcima imaju priliku gledati filmske naslove europske produkcije dostupne na online digitalnoj platformi filmubolnici.org, raspravljati o njima te kvalitetno provesti vrijeme uz filmsku čaroliju.
Ovu srijedu, 5.4.2023. Pulica u kaputu donosi dio svog festivalskog programa djeci u bolnicama gostovanjem na online platformi filmubolnici.org. Nakon održane 8. edicije Pulice u kaputu, zimske inačice filmskog programa Pulskog filmskog festivala namijenjenog najmlađima i onima koji se tako osjećaju, Pulica naredna 2 mjeseca se nastavlja online — pobjednik Chicago International Children's Film Festivala, film 'Franzove dogodovštine', redatelja Johannesa Schmida (Njemačka/Austrija, 2022.) postaje dio online platforme filmubolnici.org te će biti dostupan djeci i mladima u bolnicama u Hrvatskoj.
 
Ovaj model suradnje posebno pozdravljamo u projektu 'Film u bolnici' te pozivamo i druge festivale da nam se pridruže gostovanjem na platformi da zajedno širimo filmsku čaroliju u bolnicama diljem Hrvatske te omogućujemo pristup kulturnom sadržaju najranjivijim članovima zajednice.
— Maja Ogrizović, voditeljica projekta Film u bolnici
 
Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 6 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.
 
Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.
 
Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.