Preskočite na glavni sadržaj

'Film u bolnici' i Animafest donose filmsku magiju svjetske animacije djeci u bolnicama

'Film u bolnici' i Animafest donose filmsku magiju svjetske animacije djeci u bolnicama
Nakon gostovanja 'Pulice u kaputu', programa Pula Film Festivala i pulskog Kina Valli, na online platformu filmubolnici.org stiže Animafest. Ovaj svjetski poznati festival animiranog filma, u suradnji s udrugom 'Djeca susreću umjetnost' kroz program 'Sedmi kontinent', na platformu filmubolnici.org donosi magiju djeci i mladima diljem hrvatskih bolnica.
Uz gostovanje selektiranim filmskim naslovima Animafesta koji će potpuno besplatno  biti dostupni naredna 2 mjeseca hospitaliziranoj djeci i mladima, Animafest i Film u bolnici su gostovali u KBC Sestre milosrdnice projekcijom uživo. Okupljena djeca i mladi su uživali u projekcijama filmova Princeza Patlidžan, red. Dina Velikovskaya; Između dvije sestre, red. Anne-Sophie Gousset, Clément Céard; Na svijetlu, u sijeni, red. Rika Nakayama i Usput, o pticama, red. Alla Vartanyan; Papučice za zvijezdu, red. Olga Titova i Putovanje, red. Mirela Ivanković Bielen. Filmovi će biti prikazani na ovogodišnjem Animafestu koji traje sve do subote, 10.6.2023. Projekcijama su se pridružile i autorice Mirela Ivanković Bielen i Olga Titova koje su podijelile s okupljenima svoja dugogodišnja iskustva rada na animiranim filmovima i sa sobom donijele filmsku magiju kojom su barem malo uljepšale bolničke dane djeci i mladima.
 
Animafest je pokazao kako se širi ljubav prema filmu, potiče filmska kultura te promišlja o najranjivijim članovima zajednice. Ponosni smo na ovu suradnju koja djeci i mladima u bolnicama diljem Hrvatske stvara osjećaj pripadanja jer mogu gledati filmove u isto vrijeme kada i njihovi vršnjaci. I to potpuno besplatno. Pozivamo i druge festivale kao i filmske profesionalce da nam se pridruže u širenju filmske magije u bolnicama diljem Hrvatske. — Maja Ogrizović, voditeljica projekta Film u bolnici
 
Udruga 'Djeca susreću umjetnost' započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 6 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture i medija, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.
 
Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.
 
Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.
 
——
 
O autoricama:
Mirela Ivanković Bielen rođena je u Zagrebu 1977. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. Godine na pedagoškom odjelu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U svom radu posvetila se grafici i crtežu. Radi ilustracije za nacionalne parkove, institucije, izdavačke kuće, te za reklame i edukativne videe. Članica je umjetničkih udruga ULUPUH i HDLU.
 
Olga Titova (1962.) diplomirala je na Odsjeku za umjetnost škole VGIK 1989. Radila je kao umjetnica i redateljica u studijima Ekran, Sojuzmultfilm, Classic, Christmas Films.