Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Tereza37' Danila Šerbedžije hrvatski je kandidat za Oscara

U konkurenciji sedam filmova, 'Tereza37' Danila Šerbedžije odabrana je za hrvatskog kandidata za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. 
vrijeme: 08.10.2021. -
url: https://hdfd.hr/

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.
 
Petnaest članova Komisije HDFD-a, u četvrtak 7. listopada godine, tajnim je glasovanjem u 2. krugu  natpolovičnom većinom odlučilo da će film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije, producentske kuće Focus Media, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 94. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.
 
Tereza37 svjetsku je premijeru imala na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna Gora, Srbija, Francuska, Italija...) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolji scenarij (Lana Barić) na Filmskom festivalu u Otrantu. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti. Opširnije…