Preskočite na glavni sadržaj

Film svima 2021.

Film svima 2021.
Šesto izdanje inkluzivnog filmskog festivala 'Film svima', održava se u Rijeci od 23. do 25. rujna 2021., u organizaciji Filmaktiva u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.
vrijeme: 23.09.2021. - 25.09.2021.
mjesto: Rijeka
url: https://filmsvima.com/

Posebnosti ovogodišnjeg izdanja su - projekcije rekordnog broja prevedenih i prilagođenih filmova, čak osam; prvi film prilagođen i preveden za gluhe i nagluhe te za slijepe i slabovidne, zahvaljujući Centru za audiodeskriptivne djelatnosti, te održavanje besplatnih edukacija hrvatskog znakovnog jezika od 19:00 do 20:00 sati, odnosno 1 sat prije projekcija u UGIN Filmskom vrtu.
 
Prva projekcija rezervirana je za osnovnoškolce i provodi se u zatvorenom formatu zbog epidemioloških smjernica. Za njih su prevedene i prilagođene dvije pilot epizode Malih letećih medvjeda, nastale 1989. u produkciji Zagreb filma.
Službeno otvaranje festivala održat će se u četvrtak, 23.9.2021. u 20:00 u UGIN Filmskom vrtu filmom Jedna od nas, Đure Gavrana koji je osvojio Grand Prix nedavno završenih 30. Dana hrvatskog filma. Film je nastao 2020. u produkciji studija Pipser.
Drugi festivalski dan je rezerviran za mlade audiovizualne snage, a dan otvara film U šumi, grobničko-riječke redateljice Sare Grgurić koji je na 30. Danima hrvatskog filma nagrađen nagradom Jelena Rajković za najboljeg redatelja/redateljicu u dobi do 30. godina te je prvi film o pandemiji Covid-19 u Hrvatskoj. Film je nastao 2020. u produkciji ADU i Antitalent.
Projekciju otvaraju autorica i filmska ekipa koji će sudjelovati i u razgovoru o filmu.
Nakon U šumi, slijede tri dokumentarna filma triju autorica koji su nastali 2020. u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv — Sve kaj ti nikad ne budem rekla, Bele Bračko-Milešević, zatim Jedan petak popodne, Lucije Brkić i Kad ostaneš bez daha, Ana-Marije Ilić. Autorice će najaviti svoje filmove te sudjelovati u razgovoru o filmovima.
Posljednji festivalski dan zatvara filmski klasik Nikole Tanhofera, H-8, nastao 1958. u produkciji Jadran filma koji je u 2020. dobio svoju digitalnu restauraciju, a 2021. prvu inkluzivnu verziju i to za gluhe i nagluhe kao i za slijepe i slabovidne. Prilagodbu za slijepe potpisuje urednik za audiodeskripcije, Antonio Toni Pavlović iz Centra za audiodeskripcije. Naratorica je Petra Težak, dramaturginja Sunčica Sodar, ton majstor Ivan Škunca te Antonio Pavlović kao urednik i redatelj.
 
Projekt Film svima podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.
Projekcije se održavaju u skladu s važećim epidemiološkim preporukama.
Više informacija na www.filmsvima.com, Facebook stranici Film svima te Facebook eventu Film svima 2021.