Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Quo Vadis, Aida?' dobitnik filmske nagrade publike LUX

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dodijelila je ovogodišnju europsku nagradu publike LUX filmu 'Quo vadis Aida?' bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, priopćeno je u srijedu, 8. lipnja, iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
vrijeme: 08.06.2022. -
url: https://luxaward.eu/hr

Na svečanosti dodjele, održanoj u srijedu u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Metsola je rekla kako je taj film snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubojstvima više od osam tisuća najmilijih i da se takva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada ne smiju zaboraviti.
 
Po njezinim riječima, nagrada publike LUX gradi mostove između političkog rada i kreativnog stvaralaštva filmaša u Europi, a LUX filmovi umjetnošću pronose osjećaj borbe za građanska prava, ljudska prava, pravdu, demokraciju i slobodu.
 
Prihvaćajući nagradu, redateljica Jasmila Žbanić je rekla da je, kada je pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila da je rat u Bosni, u Hrvatskoj i regiji bio posljednji rat u Europi.
 
"Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi", poručila je.
 
Zastupnicima se obratila i počasna gošća Munira Subašić, predsjednica udruge „Majke Srebrenice“, koja je preživjela genocid u Srebrenici, rekavši kako u Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Zamolila ih je da zaustave rat u Ukrajini, kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju.
 
“Quo vadis, Aida?” je realiziran u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke Rumunjske i Turske.
 
Glavna je junakinja Aida, prevoditeljica mirovnih snaga UN-a u ljeto 1995. u Srebrenici, čija je obitelj među tisućama civila koji traže utočište u kampu UN-a.
 
U užem izboru za nagradu bili su i filmovi  „Bijeg“ danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena te „Konačna sloboda“ austrijskog redatelja Sebastiana Meisea.
 
Pobjednički film izabran je glasanjem europske publike i zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaka od te dvije skupine nosila 50 posto ocjene.
 
Od 2020. nagradu publike LUX zajedno dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, a zahvaljujući njoj Parlament od 2007. podržava distribuciju europskih filmova te prijevode na 24 jezika EU-a.
 
Partneri Nagrade LUX su i Europska komisija i mreža Europa Cinemas.
 
Izvor: Hina