Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Ljeto kada sam naučila letjeti' kreće u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske

U kinima i multipleksima od četvrtka, 11. kolovoza, počinje prikazivanje hrvatske manjinske koprodukcije (hrvatski koproducent je Kinorama), obiteljskog filma 'Ljeto kada sam naučila letjeti' redatelja Radivoja Andrića. 
vrijeme: 11.08.2022. -
Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled dosadno ljeto s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Djevojci prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.
Film koji je u regiji već prikupio 200 000 gledatelja, ovjenčan je Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio najvišu ocjenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Hrvatska koproducentica filma je Ankica Jurić Tilić, a koproducent filma je Kinorama.
Ljeto kada sam naučila letjeti priča je o odrastanju koju je u scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić kojeg pamtimo po uspješnim filmovima Munje i Kad odrastem bit ću Kengur. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata, hrvatske Kinorame, bugarskog Art Fešta i slovačke kuće Silverart.
Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages, a distributer je Zagreb Film Festival. 

Popis kina u kojima se film može pogledati i sve ostale informacije o filmu potražite na ovoj poveznici

Izvor: HAVC