Preskočite na glavni sadržaj

Film Karle Crnčević osvojio nagradu na festivalu Zinebi u Bilbau

Hrvatska filmašica Karla Crnčević za svoj je film 'Divlje cvijeće' osvojila Veliku nagradu za najbolji baskijski film na netom održanom, 64. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u španjolskom Bilbau. 
vrijeme: 18.11.2022. -
mjesto: Španjolska
url: https://zinebi.eus/

'Divlje cvijeće' (Wild Flowers) je Veliku nagradu za najbolji baskijski film osvojilo, prema riječima žirija, zbog toga što "hrabro i pošteno postavlja pitanja o sjećanjima". Karla Crnčević osobno je primila nagradu na svečanosti održanoj u Teatru Arriaga u Bilbau. 
 
Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom uratku koji je sačinjen od materijala koji je snimio redateljičin otac Pavo jedini dan kada je koristio videokameru. Tridesetak godina kasnije zatražio je od Karle da digitalizira stare snimke zbog čega je redateljica došla na ideju da putem filma od zaborava sačuva materijal koji prikazuje ratna stradanja mjesta i njegova doma u Radovčićima.
 
Film je nastao u školi EQZE u San Sebastianu gdje je redateljica na usavršavanju od rujna prošle godine. 
 
Karla Crnčević je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti nakon čega je radila kao kulturna radnica na brojnim projektima, a suosnivačica je filmskog festivala Unseen koji je ove godine doživio svoje 6. izdanje.
 
Zinebi je najveći međunarodni festival u kategoriji dokumentarnog i kratkometražnog filma u Španjolskoj, a posvećen je promociji autora koji tek počinju svoje karijere. Festival od 1974. godine posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata), a osim za nagradu Oscar, pobjednički naslovi također su kvalificirani za nominacije za BAFTA-u, Europsku filmsku nagradu i Nagradu Goya španjolske Akademije filmske umjetnosti i znanosti. 
 
Izvor: HAVC