Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Dohvatiti sunce: El Shatt' Ane Bilankov na festivalima diljem svijeta

Eksperimentalno-dokumentarni film 'Dohvatiti sunce: EL Shatt' autorice Ane Bilankov osvojio je nagradu žirija za najbolji kratkometražni film na 25. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u egipatskom gradu Ismailia, a slijede mu projekcije u konkurenciji dvaju festivala u Velikoj Britaniji te u Njemačkoj. 
vrijeme: 21.03.2024. -
url: https://www.facebook.com/anabilankov/

"Sretna sam sto sam mogla prisustvovati egipatskoj premijeri mog filma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia, na kojem je film dobio nagradu žirija u konkurenciji kratkometražnih dokumentarnih filmova. Bilo je to pravo mjesto i vrijeme pokazati film koji sam snimala prije dvije godina sa snimateljem Borisom Poljakom na mjestu izbjegličkog logora El Shatt na Sinaju, kao i u mediteranskoj luci Port Said, oboje nedaleko od grada Ismailia gdje se održavao festival.
 
Egipatska publika bila je začuđena činjenicom da oni o tom dijelu, također i njihove, povijesti ništa ne znaju i bili su vrlo zahvalni na filmu koji prenosi fragment priče o europskim migracijama na području njihove zemlje prije 80 godina," ispričala je autorica filma Dohvatiti sunce: El Shatt, Ana Bilankov. 
 
Nakon projekcije u Egiptu, film je otputovao u Veliku Britaniju, na dva festivala. Jedan od njih je Festival kratkometražnog filma u Glasgowu, gdje je dio službene konkurencije za nagradu Bill Douglas za najbolji kratkometražni film. Festival se u Glasgowu odvija od 20. do 24. ožujka. 
 
Film se istovremeno prikazuje i u natjecanju Međunarodnog filmskog festivala Crossing the Screen u gradu Eastbourne. Osim filma Dohvatiti sunce: El Shatt, na festivalu u Eastbornu, smještenog u Istočnom Sussexu, prikazuju se i drugi hrvatski filmovi: kratkometražni animirani filmovi 11 Vuka Jevremovića i Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde te dugometražni igrani film realiziran u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji Lost Country Vladimira Perišića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 
 
Dohvatiti sunce: El Shatt zatim će imati berlinsku premijeru na 20. Festivalu Achtung Berlin (10. do 17. travnja). 
 
Film, koji je nastao u produkciji Filmske udruga Šuma, producenta Vedrana Šuvara, proteklih se mjeseci prikazivao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Buenos Airesu te Međunarodnom filmskom festivalu u Dubaiju,a lani je prikazivan na Festivalu dokumentarnog filma i videa u Kasselu, Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Cipru, Međunarodnom filmskom festivalu u Bukureštu, Festivalu kratkometražnog filma FeKK u Ljubljani, a svjetsku premijeru imao je u konkurenciji Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu. Na domaćem je terenu osvojio i tri nagrade, i to na Liburnia Film Festivalu - nagrada za najbolju režiju (Ana Bilankov), za najbolju kameru (Boris Poljak) i za najbolji dizajn zvuka (Yiannis Loukos).

Izvor: HAVC