Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Alex Honnold: The Soloist VR' na repertoaru VR kina KEK

Zagrebačko VR kino KEK u Zagrebu od četvrtka, 28. ožujka, stavlja na repertoar film 'Alex Honnold: The Soloist VR' o još jednom podvigu čovjeka koji se proslavio nakon što je film o njegovom do tada najvećem penjačkom podvigu dobio Oskara za najbolji dokumentarac.
vrijeme: 28.03.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://vrkino.kek.hr/

Nakon filma o njegovom prvom usponu bez osiguranja na jednu od najimpresivnijih stijena na svijetu, El-Capitan u američkom nacionalnom parku Yosemite, Honnold se 2021. upustio u novu avanturu - penjanje bez ikakvog osiguranja po najspektakularnijim velikim stijenama Alpa.
 
Ponajbolji svjetski VR filmaš Jonnathan Griffith sve je to dokumentirao VR 3D 360° tehnologijom, a rezultat je djelo koje gledatelje teleportira na vertikalne stijene, stotine metara iznad tla, gdje iz neposredne blizine promatraju nevjerojatnu Alexovu vještinu plesa na ivici života i smrti.
 
VR tehnologija dosad je bila najpoznatija po animiranim igrama, no posljednjih godina zbog sasvim nove dimenzije koju nudi bira ju sve više progresivnih filmaša i multimedijskih storytellera.
 
'Tech-divovi' poput Mete, Tik-Toka i Applea očekuju da će VR vrlo brzo postati glavni medij zabave i edukacije, pa ulažu u njegov razvoj milijarde dolara, "Alex Honnold - The Soloist VR“ nastao je u koprodukciji Mete, a nagrađivan je i u Cannesu.
 
Davor Rostuhar, voditelj VR kina KEK i autor prvog hrvatskog filma u toj tehnologiji kaže da ga je taj film i njega pogurao u cijelu tu priču, svoj prvi VR film odlučio je snimiti nakon što ga je pogledao, a budući da nije bilo drugog načina da ga prikaže u središtu Zagreba su otvorili prvo hrvatsko VR kino.
 
Iako je još prije dvije godine preko zajedničkih poznanika u alpinističkim krugovima u Chamonixu upoznao Jonnathana Griffitha, koji ga je savjetovao oko snimanja njegova filma, njegov "Soloist" tada nije bio dostupan za licenciranje i činilo se da nikad neće ni biti, jer je Meta imala ekskluzivna globalna prava.
 
"Ipak smo uspjeli ispregovarati da ga dobijemo, pa me jako veseli što ga možemo pokazati publici koja posjeti naše kino u Zagrebu, a ako ljudi budu bar upola oduševljeni filmom koliko sam bio ja, siguran sam da će im to biti nezaboravno iskustvo", poručio je. (Hina)