Preskočite na glavni sadržaj

Filburg potpisuje novi vizualni identitet povodom 40. godina Centra za kulturu Čakovec

Povodom 40. godišnjice postojanja Centra za kulturu Čakovec, zagrebački studio Filburg je izradio novi vizualni identitet ove institucije, a njihovo rješenje je odabrano na javnom natječaju.
vrijeme: 04.11.2021. -
mjesto: Čakovec
url: http://filburg.co/hr/

Centar za kulturu Čakovec jedinstven je polivalentan prostor s jasnim programskim određenjem koji ima za cilj energizirati, angažirati i inspirirati publiku na sudjelovanje u njegovim kulturnim programima. Zamišljen kao vibrantna vizualizacija te polivalentnosti, Filburgov vizualni identitet temelji se na dočaravanju svakog od programskih smjerova jednim slovom u svom skraćenom nazivu. Koncept ujedno asocira i na individualnost umjetničkih praksi, ali i individualnost svakoga tko sjedi u publici.
 
Kao cjelina, vizualni identitet je dobra metafora za sam prostor CZK-a koji objedinjuje raznolike sadržaje. Bogato tipografsko rješenje otvara mnoge mogućnosti primjena, a postavlja čvrst okvir za daljnje vizualne komunikacije. Predloženi sustav fleksibilan je i dinamičan, pa omogućuje nijansiranje komunikacije od tradicionalne do izrazito suvremene, te prepoznatljivost cjeline, ali i pojedinih događanja unutar sustava.
 
Najveći izazov za autore bio je kroz rješenje pomiriti sve različitosti. "Za polivalentni prostor kao što je Centar za kulturu Čakovec najveći je izazov pomiriti različitost publike i programskih smjerova. Razmišljajući kako oblikovati ovaj vizualni identitet odlučili smo taj izazov pretvoriti u koncept rješenja i integrirali višesmjernost duboko u identitet, počevši od samog znaka. Jako nam je drago vidjeti da se u malim sredinama u Hrvatskoj također traže novi načini komunikacije i primjenjuju visoki standardi dizajna jer tako organizacije poput CZKČ-a postaju uzor drugim organizacijama u umjetnosti i kulturi kao i novim publikama koje se tek formiraju. Visoka razina vizualne kulture odlika je mnogih razvijenih društava i stvarno utječe na naš život, svaki dan”, poručuje voditelj autorskog tima Andrej Filetin.
 
Uz Andreja Filetina koji je zaslužan za kreativnu direkciju, na novom vizualnom identitetu Centra za kulturu Čakovec sudjelovali su i Mate Žaja, koji je zaslužan za grafički dizajn, te Mila Marina Burger koja je razmišljala o strategiji komunikacije.
 
Zagrebački studio za branding, dizajn i komunikacije Filburg, gotovo dva desetljeća radi s nacionalnim i međunarodnim klijentima, od startupa, malih poduzeća i festivala do agencija i tijela lokalne uprave. Nagradili su ih Art Directors Club New York, UK Sign Design Society, Awwwards, kineski Hiiibrand, pa i Zagrebački salon, a njihove radove objavile su vodeće stručne publikacije.