Preskočite na glavni sadržaj

Festival vučedolske kulture u svijetlu priznanja Oznake europske baštine

U povodu proslave svog sedmog rođendana i održavanja sada već tradicionalnog Festivala vučedolske kulture, Muzej vučedolske kulture javnosti je s ponosom predstavio Oznaku europske baštine / European Heritage Label, važno priznanje koje mu je, zajedno s arheološkim lokalitetom Vučedol dodijeljeno ranije ove godine.
vrijeme: 01.07.2022. -
url: https://vucedol.hr/

Čestitke u povodu sedme obljetnice otvorenja Muzeja te na tom jednom od najvažnijih muzeoloških europskih priznanja, uputila je na proslavi u Vukovaru izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje i nacionalna koordinatorica za dodjelu priznanja EHL Anuška Deranja Crnokić.
 
„Ovo prestižno priznanje Europska komisija dodjeljuje pomno odabranim lokalitetima koji utjelovljuju zajedničku europsku prošlost i europske vrijednosti“, naglasila je Deranja Crnokić te dodala kako je Muzej uspješno ukazao na važnost civilizacijskih dosega vučedolske kulture te pokazao svoju predanost prezentiranju i tumačenju njezinog značenja.
 
„Važan je to poticaj da ustraje na svojemu putu educiranja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine“, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić istaknuvši kako nova interaktivna izložba „Vučedolac izvan okvira“, koja uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti na dinamičan i atraktivan način posjetiteljima prezentira muzejsku građu, daje dodatan doprinos boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu.
 
Osim nove izložbe, održanih predavanja i radionice te muzejskog kviza, uz plesni performans Odsjeka za ples Akademije likovnih umjetnosti u Osijeku kojim u prostorima Muzeja studenti prezentiraju svoje završne radove inspirirane vučedolskom kulturom, u programu festivala sudjelovao je i zbor Brevis iz Osijeka.


Izvor: Ministarstvo kulture i medija