Preskočite na glavni sadržaj

Festival pričanja priča, 16. Pričigin od 21. do 25. ožujka

Splitski Festival pričanja priča 16. Pričigin održat će se od 21. do 25. ožujka, a novo vodstvo festivala u utorak je na konferenciji za novinare ovogodišnji program najavilo kao veseo i uzbudljiv, ali i provokativan kao i dosad, uz novosti poput izložbe i gostovanje na otocima u Noći knjige.
vrijeme: 21.03.2023. - 25.03.2023.
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/pricigin/

Nova izvršna direktorica Pričigina Maja Vrančić najavila je da će ovogodišnji festival donijeti osvježenja, među kojima su izložba fotografija i obilježavanje 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje.
 
Program je predstavila umjetnička direktorica Pričigina Patricija Horvat, istaknuvši da će 16. Pričigin biti nov i star, veseo i uzbudljiv, ali i provokativan kao i svake godine do sada. Napomenula je da je koncept festivala ostao isti, uz pomno birane gosti, sjajne priče, iskusne moderatore i zanimljive teme. "Pravila Pričigina ostala su ista", naglasila je.
 
"Priča obavezno mora biti autorski rad koji se ne smije čitati i treba trajati od devet do 12 minuta, osim kada je riječ o autorskim večerima. U pet dana imat ćemo 45 odraslih sudionika i desetero djece koja će sudjelovati u dječjem Pričiginu. Zadržali smo tradicionalne programe u kojima pričaju pisci i spisateljice, regionalni, hrvatski i splitski", najavila je Horvat.
 
Kao i svake godine festival počinje s Večeri hrvatskih pisaca i spisateljica, na kojoj će tema biti inflacija. Usto, na festivalu će nastupiti Amira Medunjanin, Rade Šerbedžija, publika će moći poslušati i priče ljudi koji su život na kontinentu zamijenili onim na otoku, PR-ovske priče te priče vodiča, a programi će se prenositi i na internetu.
 
Horvat je najavila i novi projekt Pričigin na otocima te će festival prvi put gostovati na Cresu i Lošinju u sklopu Noći knjige.
 
Producentica Viktorija Šižgorić Zorić najavila je uz ostalo izložbu fotografija u Foto klubu Split, koja se otvara 10. ožujka, i Pričigin party u Klubu Kocka prvog dana festivala.
 
Program se četiri dana održava u Domu mladih, a petoga dana održat će se dječji Pričigin, program u kojem djeca pričaju na zavičajnom jeziku u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Nakon toga održat će se "pričiginski" program u sklopu Smojinih 100.
 
Pričigin se prethodnih 15 godina održavao u organizaciji profesora sa splitskog Ekonomskog fakulteta Petra Filipića i književnika Renata Baretića. U tom razdoblju na festivalu je sudjelovalo 680 književnika, novinara, kolumnista koji su ispričali 742 priče.
 
Izvor: Hina