Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'preOKRET' potiče razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom

8. Festival inkluzivne scene 'preOKRET' u Rijeci nastavlja se izvedbenim dijelom festivala od 14. do 16. lipnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Podržite plesnu inkluziju i pridružite se plesnim predstavama te projekciji filmova na ovom festivalu talenata, jedinstva i snage.
vrijeme: 14.06.2023. - 16.06.2023.
mjesto: Rijeka
url: https://hkd-rijeka.hr/

Festival inkluzivne scene umjetnička je manifestacija kojom se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. Plesni kolektiv Magija, uz umjetničke voditeljice Gordanu Svetopetrić i Sanju Josipović, to čini u svom redovnom radu još od 2008. godine. Želja ove inkluzivne plesne skupine, koja okuplja plesače različitih stupnjeva i vrsta tjelesnog oštećenja, je uz pomoć ovakvog festivala osnažiti fizičke raznolikosti u suvremenom plesu i plesnoj improvizaciji, osigurati pristup plesu za sve ljude te podržati fizičku raznolikost među plesačima. Održavanje već osmog izdanja festivala omogućili su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.
 
Izvedbeni program u drugom dijelu 8. Festivala inkluzivne scene „preOKRET“ donosi poseban program koji nudi drugačiju percepciju što sve ples može biti. Posjetite festival i pogledajte:
 
14.6. / HKD na Sušaku / 19,30 sati/ atrij
Plesna predstava SLIKE NA IZLOŽBI / Magija & Kate Foley (HR), slobodan ulaz
Izvedba je rezultat niza plesnih radionica članova Magije sa plesnom umjetnicom Kate Foley, tijekom kojih su Chagallove slike interpretirane kroz improvizacijske zadatke.
 
/ 20,00 sati / mala scena
Plesna predstava HANNAH FELICIA / Danskompaniet Spinn (SE), ulaznice
Dobrodošli u svijet koji je gotovo privatan, ali koji dijelimo zajedno. Gdje ljubav između dvoje ljudi priča priču o rivalstvu, nježnosti, zajedništvu i senzualnosti.
 
15.6. / HKD na Sušaku / 16,00, 18,00, 20,00 sati / mala scena
Plesna predstava TRANSLATIONS / Naomi Brand (CAN), slobodan ulaz
Ova nekonvencionalna predstava se stvara i doživljava kroz „nevizualna osjetila“ – kroz zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike kreirane u mašti kroz deskripcije, zbog čega je u potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe. Rezervacije na magija.dance@gmail.com zbog ograničenog broja publike na svakoj od tri izvedbe.
 
16.6. / HKD na Sušaku / 19,00 sati / atrij
PLESNI KARAVAN, izbor filmova sa međunarodnog festivala Uhvati film, slobodan ulaz, suradnja sa udrugom Spirit
Kroz sakupljanje i prikazivanje filmova iz cijelog svijeta, prikazuju se osobe sa invaliditetom na jedan drugačiji način, one su u glavnim ulogama, a ne da se o njima govori u trećem licu.
 
/ 20,00 sati/ mala scena
Plesna predstava BECOMING-DANCER / Wonyoung Kim X Project YYIN (KR), ulaznice; realizirano u suradnji sa 40. Tjednom suvremenog plesa i Hrvatskim institutom za pokret i ples.
Ako je ples otvoren svim vrstama kretanja, da li je svaka kretnja dostupna svakom tijelu? Kada svaki pokret postaje ples, kako si zamišljamo tijelo koje ga isplesuje? Predstava poziva tijelo da istraži što znači plesati.
 
Zajedno rušimo barijere, jedan plesni pokret za drugim. U svijet plesne inkluzije svi su dobrodošli!
 
Sve novosti o festivalu i informacije o predstavama pratite na Facebook stranici Festival inkluzivne scene Rijeka. Za više informacija i rezervacije kontaktirajte: magija.dance@gmail.com.