Preskočite na glavni sadržaj

Festival Piano3 u 'Lisinskom'

Četvrto izdanje s četiri vrhunska koncerta, uz gostovanje svjetske pijanističke zvijezde Tifanny Poon, održat će se od 4. listopada do 22. studenoga u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu.
vrijeme: 04.10.2022. - 22.11.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069526453200

Nakon prva tri uspješna izdanja, međunarodni pijanistički Festival Piano3, održat će se četvrti put, donosi četiri vrhunska koncerta, kao i ekskluzivno gostovanje svjetske glazbene zvijezde Tiffany Poon, koja će prvi put zasvirati pred hrvatskom publikom. Festival koji je utemeljio i umjetnički ga vodi istaknuti hrvatski pijanist i glazbeni pedagog Srđan Čaldarović, zamislivši ga kao međunarodnu platformu za prezentaciju, promociju i njegovanje pijanističke glazbene umjetnosti, održat će se od 4. listopada do 22. studenog u Maloj dvorani Lisinski.
 
Pomno izabran festivalski repertoar, u utorak 4. listopada, otvorit će mladi Zagrepčanin Petar Klasan, jedan od najdarovitijih glazbenika svoje generacije, koji je svoje klavirsko umijeće s najvišim ocjenama usavršio na cijenjenom Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču. Svestrani umjetnik koji nastupa kao solist i uz brojne renomirane domaće i svjetske orkestre, dosad je objavio dva solistička nosača zvuka te osvojio cijeli niz respektabilnih nagrada struke, a publici će se predstaviti najvažnijom Beethovenom sonatom, tragično svečanom 'Appassionatom', skladbom 'Mariposa de luz / Leptir svjetlosti' nedavnom preminulog te Porinom za životno djelo ovjenčanog suvremenog hrvatskog skladatelja Davorina Kempfa, Chopinovom 'Sonatom u b molu', posmrtnu koračnicu posvećenu voljenoj majci te Lisztovom intenzivnom i za izvođenje zahtjevnom Paganini etidom 'La Campanella'. 
 
Druga večer festivala, srijeda 26. listopada, ugošćuje po prvi put u Hrvatskoj, svjetsku pijanističku zvijezdu, osebujnu Kineskinju sa stalnom američkom adresom, Tiffany Poon. koja je sa samo osam godina primljena na slavni Juilliard. Ta sve samo ne tipična pijanistica, osim gomile profesionalnih uspjeha i nagrada, jedna je od najaktivnijih influencerica u vodama klasične glazbe, pa njezini profili na društvenim mrežama, gdje dijeli svoj život pijanistice, gore od 'vojske 300 tisuća pratitelja i obožavatelja', a sve radi demistificiranja klasične glazbe kao takve. Osim što je tražena na svim stranama svijeta, Sony Classical je ovo ljeto objavio njezinu snimku solo i komornih djela Antonina Dvoraka, aktivna je u modernim programima Performance Today i Music Never Sleeps, objavljuje vlogove s načinima vježbanja klavira kao nadahnuće svim generacijama da cijene klasičnu glazbu te je posvećena i radu svoje neprofitne dobrotvorne organizacije Together with Classical, koja pruža podršku glazbenicima i glazbenom obrazovanju. Na Festivalu Paino3 svoje će virtuozno klavirsko umijeće demonstrirati galantnim sonatama rokoko stila jednog od najvećih talijanskih majstora čembala D. Scarlattija, raskošnom Beethovenovom 'Sonatom u A duru' posvećenom Josephu Haydnu te čuvenom Schumannovom 'Kreislerianom', vrhuncem njegove ezoterije i svjedočanstvom ljubavi prema Clari Wieck.
 
Treći koncert Festivala Piano3 rezerviran je za srijedu 9. studenog kada će za klavir sjesti uvažena češka pijanistica Jitka Fowler Frankova koja je klavir magistrirala na Sveučilištu u Grazu, a doktorirala u američkom Houstonu. Poznata je po glazbenoj kreativnosti, kao i rafiniranom osjećaju za suradnju s drugim glazbenicima, radi kao profesorica klavira u Pragu i Pardubicama te je potpredsjednica EPTA-e Češka. Uz to, često održava majstorske tečajeve diljem Europe gdje njezin uvid u glazbu i bogatstvo ideja potiču studente na kvalitetnije razumijevanje umjetnosti, pri čemu pomaže mnogima da riješe problem napetosti ruku te držanja za klavirom. Za programsku poslasticu na kraju Festivala Piana3 odabrala je pravu rapsodiju bezvremenskih djela klasične glazbe, između ostalog Mozartovu 'Sonatu u B duru', koncertnu etidu B. Smetane 'Na brehu morskem', Chopinove razigrane 'Tri mazurke', 'Sjećanja op 6' V. Novaka, kompoziciju 'Ricercare' B. Šipuša i druge...
 
'Zadnji stavak' Festivala Piano3, u utorak 22. studenog, odsvirat će renomirani hrvatski pijanist Marijan Đuzel, koji je svoja znanja usavršio na Koninklijk Conservatoriumu u Bruxellesu, zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Puli kao asistent klavirskog odsjeka, a 2018. svjetlo dana je, pod okriljem Croatia Recordsa, ugledao njegov prvi solistički album Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live). Laureat brojnih eminentnih natjecanja, održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima, kao i nastupao kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačke soliste i mnoge druge, te najznačajnije hrvatske festivale i cikluse koncerata. Za zagrebačku je publiku pripremio tercet sonata koje odolijevaju 'zubu vremena' - Beethovenovu 'Sonatu u Es duru', Šulekovu 'Prvu sonatu za klavir u c molu' te Chopinovu 'Sonatu u h molu' i 'Nokturno u H duru'.
 
Ulaznice za pojedinačni koncert po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti online na www.lisinski.hr ili na blagajni Koncertne dvorane Lisinski tijekom radnog vremena. Studenti i umirovljenici pri kupovini ostvaruju popust od 20 posto.