Preskočite na glavni sadržaj

Festival muzejskog filma - MUVI 09 pratite 5. i 6. prosinca online!

Festival muzejskog filma - MUVI 09 pratite 5. i 6. prosinca online!
Deveto izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 09: MUZEJI-VIDEO-FILM održat će se online 5. i 6. prosinca 2022., a publici će ove godine ponuditi trideset šest inspirativnih filmova koji pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista, najavljuju iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Deveto izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 09: MUZEJI-VIDEO-FILM održat će se online, 5. i 6. prosinca 2022., a publici će ove godine ponditi trideset šest inspirativnih filmova koji pokrivaju široki spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista, najavljuju iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Cilj manifestacije je prezentiranje i valoriziranje bogatog kulturnog nasljeđa iz svih krajeva Hrvatske, poticanje suradnje između kulturnih i kreativnih industrija te promicanje hrvatskog muzejskog filma izvan nacionalnih granica.

prikazivačkom dijelu programa bit će prikazano 36 filmova podijeljenih u osam tematskih cjelina: 1. o muzejima2. umjetnici, arhitekti i muzeji3. MUO predstavlja muzejske zbirke4. izložbe i predavanja5. istraživanja6. predstavljamo: Etnografski muzej Split7. edukativni filmovi i 8. izdvajamo Arheološki muzej Pula.

Drugi dan festivala održava se MUVI lab – blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti najnovija dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i primjene multimedije u produkciji baštinskih sadržaja, s posebnim naglaskom na produkciju mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi i 3D animacija, online kataloga i mrežnih stranica.
Program otvara Promotivni video Muzeja policije koji gledatelje vodi kroz razvoj hrvatskih redarstvenih snaga – od oružnika i žandarmerije, pa sve do 90-ih godina i sudjelovanja policije u velikim akcijama oslobađanja hrvatskog teritorija. Narodni muzej Zadar Muzeofonijom prezentira povijest impozantnog spomenika kulture iz 13. stoljeća koji je oplemenjivao kulturni život Zadra u 20. stoljeću služeći kao Gradska knjižnica, Glazbena i baletna škola, odnosno dom pjevačkog društva Petar Zoranić, dok karlovačka Aquatika Virtualnim obilaskom približava podvodni svijet akvarija smještenoga na obali rijeke Korane pozivajući publiku da istraži floru i faunu hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava.

Nematerijalnu baštinu Istre u pokretnim slikama sačuvala je Karbunica, dokumentarni film Centra za posjetitelje „Poklon“ Parka prirode Učka koji prati radni dan Aleksandra Čendaka, jednog od posljednjih čuvara stoljetne tradicije proizvodnje drvenog ugljena u ćumuranima na Ćićariji, tzv. karbuna, dok nas kolege iz Dubrovačkih muzeja u Skrivenom blagu Makedonije vode kroz bogatu tekstilnu, ali i drugu građu prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, koja je kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvana u Dubrovniku.
Zanimljivu priču o iznimno važnom i raritetnom paleontološkom nalazu donosi film Gradskog muzeja Varaždin Erik/a – vunasti nosorog koji prati nalaz kostura vunastog nosoroga od njegova otkrića 1982. na području Malog Segečaka, preko zaštite i obrade fosilnih ostataka, pa sve do rekonstrukcije životinjskoga i biljnog svijeta kasnog pleistocena u obliku 3D animacija kreiranih za potrebe istoimene izložbe. Povijesne intrige i pravu dokumentarističku napetost donosi dinamičan film Muzeja Domovinskog rata u Splitu Škverani za Domovinu koji gledatelje upoznaje s ratnim događanjima u Splitu 90-ih godina i osnivanjem dobrovoljačkog „Škverskog bataljuna“, dok nostalgična video priča Etnografskog muzeja Split Grad su ljudi obrađuje splitsku svakodnevicu kulturno-antropološkim pristupom koji propituje identitetske odrednice grada Splita i problematizira njegove društveno-kulturološke promjene tijekom druge polovice 20. stoljeća i u današnje doba.
 
Kreativni pristup u komunikaciji s publikom možemo vidjeti u projektu Hej, zaljubi se u muzej Prirodoslovnog muzeja Rijeka koji približava razne ljubavne zavrzlame u prirodi otkrivajući neobične detalje iz biologije različitih biljnih i životinjskih vrsta, zatim u Muzejskom bontonu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, pantomimskom videu koji podsjeća na pravila ponašanja u muzejima na temelju smiješnih, ali, nažalost, većinom istinitih prizora neprimjerenog postupanja u muzeju, a tu je i animirani film Penkala Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu koji predstavlja našeg velikana znanosti i izumiteljstva Eduarda Slavoljuba Penkalu prezentirajući njegov doprinos na području tehnike i inovacija, posebice u kontekstu Penkale kao konstruktora prvoga hrvatskog zrakoplova iz 1910. godine.

Pristup svim programima festivala je besplatan, a više detalja o sudjelovanju putem Zoom platforme i rasporedu događanja možete pogledati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Izvor: MDC