Preskočite na glavni sadržaj

Festival ljetne večeri HNK u Zagrebu

Festival ljetne večeri HNK u Zagrebu
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u srijedu 25. svibnja u 20 sati počinje s tradicionalnim i bogatim ljetnim programom događanja ispred kazališta. Festival ljetne večeri HNK u Zagrebu otvara program 'Balet u predvečerje' koji će se održati na travnjaku ispred kazališta.
vrijeme: 25.05.2022. - 01.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnk.hr

Na konferenciji za medije atraktivna događanja na otvorenome u sklopu Festivala ljetne večeri HNK u Zagrebu predstavila je intendantica Dubravka Vrgoč, s ravnateljem Baleta Leonardom Jakovinom, Ivicom Buljanom ravnateljem Drame i Giorgiom Surianom ravnateljem Opere. Uz ravnatelje prisutni su bili i članovi ansambala Baleta, Drame i Opere kao i glazbenik Ante Gelo koji će u suradnji s Nikšom Kušeljom 1. srpnja zatvoriti Festival posebnim glazbenim događajem ispred zagrebačkog HNK ali mnogi drugi gosti.
Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna koji nas je primorao da izađemo iz kazališta i nastupamo za našu publiku na otvorenome, kao što smo najprije pjevali po zagrebačkim kvartovima pred stotinama ljudi. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani, postao je dio redovnog programa HNK u Zagrebu tijekom svibnja, lipnja ali i rujna i listopada, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina predstavio je Baletne večeri te objasnio kako su ovakva događanja jedinstvena prilika da publika vidi što se to inače događa „iza pozornice“ prije predstava te da osjeti prisnost s umjetnicima. Pokazat ćemo našoj publici klasični ali i moderni i neoklasični balet kako bi uvidjeli izvrsnost našeg ansambla. Bit će modernih dueta, dio 2. čina iz baleta Giselle kao i mali uvid u našu posljednju premijeru Madame Bovary, istaknuo je Jakovina najavivši kako će se 3. i 4. lipnja Škola za klasični balet u pretprogramu Baleta u predvečerje predstaviti sa svojim programom.

Opera je pripremila četiri glazbene večeri a započet će 9. lipnja s Talijanskom fantazijom u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Najljepše dijelove opera poput Carmen, Traviate i Nabucca publika će moći slušati 13. lipnja u 20 sati a dva dana nakon toga ispred kazališta pjevat će se Hrvatske operete u izvedbi pjevača Muzičke akademije te u suradnji s Umjetničkom akademijom iz Splita.
Zboru HNK uvijek je izazov nastupiti na otvorenome jer je to iskorak iz rutine koju imamo na pozornici. Publici će biti interesantno jer nije česta prilika slušati zbor ispred zgrade kazališta, rekao je zborovođa Luka Vukšić.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan predstavio je posebne dramske večeri poput Večeri u povodu stote obljetnice rođenja Vesne Parun gdje će se glumci „pokloniti“ pjesmama slavne pjesnikinje a čut ćemo i poeziju pjesnikinja inspiriranih njezinim radom.
17. lipnja Drama HNK solidizirat će se s umjetnicima iz Ukrajine te će na posebnoj Večeri solidarnosti nastupiti i Maria Šhtofa i Oleksandra Bartok glumice iz Ukrajine koje su spomenule da se nadaju kako će zagrebačkoj publici pokazati značaj i dušu ukrajinske kulture.
Intendantica Vrgoč najavila je i posebno događanje naziva Poetske konzultacije, projekt koji su u Parizu osmislili i izvodili umjetnici Théâtre de la Ville a u Zagrebu će izvoditi članovi umjetničkih ansambala gdje će umjetnici poput liječnika ili psihologa slušati građane koji će sjediti nasuprot njih i kroz kratki razgovor artikulirati, otplesati, otpjevati dio života koji im građanin ispriča.

Poslastica za zatvaranje Festivala ljetne večeri ispred HNK u Zagrebu bit će veliki glazbeni tulum uz glazbu Prljavog kazališta, Haustora, Azre i Filma u izvedbi Ante Gele, Nikše Kušelja te glumaca Drame. Bit će to još jedna divna priča i to upravo na mjestu koje je i bilo dio Novog vala 80-ih godina na potezu Zvečka, Kavez, Blato…Uz nevjerojatne glasove naših glumaca i čovjeka koji drži sve žice u rukama a to je Ante Gelo, ispričao je Nikša Kušelj dok se Ante Gelo se nadovezao izrazivši svoje zadovoljstvo što će biti dio ove „svirke“ ispred srca grada kako je nazvao zgradu HNK gdje će se 1. srpnja Drama pjevati najveće hitove zagrebačkog Novog vala.
U ime Jutarnjeg lista koji je i medijski pokrovitelj Festivala obratio se glavni urednik Goran Ogurlić koji će gledatelje i čitatelje podsjetiti u svojim tiskovinama na kreativno i produktivno doba Novog vala u sklopu Festivala ljetne večeri HNK u Zagrebu koji završavaju 1. srpnja 2022. godine.