Preskočite na glavni sadržaj

Festival europskog filma s 14 zagrebačkih premijera i Panoramom hrvatskog filma

Festival europskog filma s 14 zagrebačkih premijera i Panoramom hrvatskog filma
Tijekom cijelog srpnja 2023. godine, prigodom obilježavanja desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održava se dvanaesti uzastopni program europskih filmova u Hrvatskoj, pod novim nazivom Festival europskog filma, i to na četiri lokacije: Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete, s 41 besplatnom filmskom projekcijom.
vrijeme: 05.07.2023. - 29.07.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/festivaleuropskogfilma

Na Festivalu (koji za razliku od dosadašnje Revije europskog filma donosi nove europske naslove) će se održati zagrebačke premijere 14 europskih filmova, te će biti revijalno prikazani i najbolji hrvatski filmovi protekle filmske sezone u novom programu Panorama hrvatskog filma (nasljedniku programa Pula u Zagrebu).
 
Od 5. do 20. srpnja Panorama hrvatskog filma na tri lokacije predstavlja kritički hvaljene i nagrađivane dugometražne filmove Tragovi Dubravke Turić, Garbura Josipa Žuvana i Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, obiteljske i dječje kinouspješnice Dnevnik Pauline P.Ljeto kada sam naučila letjeti i Cvrčak i mravica, te komediju Nosila je rubac črleni i humornu dramu Punim plućima.

U glavnom programu Europremijere od 12. do 29. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac i u Kinu Metropolis prikazat će se 14 novih europskih filmova, a oni uključuju nagrađivane, dinamične, tople, napete i zabavne europske filmove poput Beskrajna ljubav, Zauvijek mladi, Noć zločina, Medieval, Daliland, Kolibri i ostalih.
 
Programska knjižica nalazi se na ovoj poveznici
 
Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen, pa je potrebno na projekcije doći na vrijeme. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. U slučaju kiše, projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na Facebook stranici festivala, a Kino Metropolis reprizira cijeli program s Ljetne pozornice Tuškanac od 19. do 29. srpnja.
 
Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, HAVC-a, EUNIC-a, Talijanskog instituta za kulturu Zagreb, Mađarskog kulturnog centra Zagreb, Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i Slovenskog filmskog centra, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Umjetnički ravnatelj Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković, a producent Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.

Raspored Festivala europskog filma pronađite na službenim stranicama: festivaleuropskogfilma.eu i reuf.eu te na Facebook stranici Festival europskog filma
 
Izvor: HAVC