Preskočite na glavni sadržaj

Festival europske kratke priče od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu

Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci, a predstavit će, u suradnji s britanskim Hay festivalom, dijelom uživo, a dijelom putem digitalnih platformi, književnike poput Hanifa Kureishija, Yanna Martela i Irvinea Welsh.
vrijeme: 04.10.2020. - 09.10.2020.

Kako se ističe u najavi ovogodišnji FEKP obilježit pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom, a pod temom "Luka različitosti" okupit će pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.
 
"Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama 'drugih', poput izbjeglica i migranata, ili nam donose 'drukčije' priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo", stoji u najavi.
 
Ove godine dio programa ostvaruje se u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja – Festivalom Hay (6. – 9. listopada). Projekt pod nazivom "Europa 28 – žene o budućnosti Europe" dio je programa Europske prijestolnice kulture, a nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica - spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica, po jedne iz svake zemlje Europske unije i jedne iz Ujedinjenog Kraljevstva.
 
U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu, te online na stranici hayfestival.org/europa28, a raspravljat će se o temama u rasponu od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju covida-19 i toga što znači biti "Europljanin".
 
Cilj je festivala Hay Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Projekt je počeo ove godine objavom antologije "Europa28: Žene o budućnosti Europe" u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Hrvatskoj, koja je ujedno i polazište za nadolazeće susrete. Knjigu je u nas objavio nakladnik Fraktura u prijevodu Luize Bouharoua, Marte Huber, Blaža Martića i Marine Veverec.
 
Četiri susreta uživo otvorit će predstavljanje antologije "Europa28" u Zagrebu i Rijeci, uz razgovore i čitanja u društvu bosansko-hercegovačke pjesnikinje Asje Bakić, irske glumice Lise Dwan, slovenske filozofkinje Renate Salecl, češke redateljice, aktivistice i novinarke Apolene Rychlikove, švedske spisateljice Karoline Ramqvist, finske dramske spisateljice Saare Turunen te danske autorice i aktivistice Janne Teller.
Panel-rasprave koje će se prenositi uživo bavit će se, iz višestrukih perspektiva, nekim od najvećih izazova i prilika s kojima se Europa suočava: talijanska znanstvena spisateljica i voditeljica Silvia Bencivelli, britanska društvena aktivistica i spisateljica Hilary Cottam i njemačka informacijska stručnjakinja Yvonne Hofstetter razmatrat će potencijal tehnoloških inovacija.
 
Latvijska esejistica Nora Ikstena, grčka aktivistica Sofia Kouvelaki i malteška novinarka Caroline Muscat bavit će se jačanjem nacionalizma; belgijska spisateljica i novinarka Annelies Beck, estonska kratkopričašica Maarja Kangro i litvanska poduzetnica Žydrūnė Vitaitė bavit će se europskim političkim ozračjem; dok će španjolska povjesničarka Edurne Portela, nizozemska antropologinja afro-surinamskog podrijetla Gloria Wekker i austrijska dramska spisateljica Julya Rabinowich raspravljati o slojevima europskog nacionalizma.
 
O tome kako su migranti izmijenili tijek europske povijesti s hrvatskom spisateljicom i pjesnikinjom Željkom Horvat Čeč razgovarat će mađarska autorica Zsófia Bán i poljska redateljica Bronka Nowicka.
 
Na predavanjima koja će se održati u sklopu festivala Hay Europa28, neki će se od sudionika detaljnije baviti svojim idejama u društvu luksemburške umjetnice Carine Krecké, portugalske autorice Ane Pessoe, armensko-ciparske pjesnikinje i kratkopričašice Nore Nadjarian i slovačke redateljice i glumice Tereza Nvotove.
 
Također, jedna od najvećih pobornica projekta, tursko-britanska spisateljica Elif Shafak, komentirat će svoje djelo koje je ušlo u uži izbor za nagradu Booker, "10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu", te će se osvrnuti na ulogu pisaca u vrijeme globalne krize.
 
Osim programa namijenjenog široj javnosti, radionice i susreti održavat će se na riječkom sveučilištu te u knjižnicama.
 
Cjelokupni programi nalaze se na poveznicama hayfestival.org/europa28 te https://europeanshortstory.org.
 
"Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh… samo su neke od književnih zvijezda koje će od 4. do 9. listopada gostovati na riječkim i zagrebačkim pozornicama Festivala europske kratke priče. Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti priče ponajboljih svjetskih pisaca i biti dobra priča domaće kulturne scene", poručuju iz FEKP-a. (Hina)