Preskočite na glavni sadržaj

Festival: Ekolo 4, kultura življenja

Pučko otvoreno učilište Poreč u okviru festivala EKOLO 4 pripremilo je bogat i raznolik program za svoje građane, za posjetitelje iz regije i turiste koji u predsezoni mogu uživati u istraživanju i potrazi za identitetom grada. Festival počinje 18. svibnja uz koncert Zagrebačkog kvarteta i izložbu Branka Gulina. 
vrijeme: 18.05.2022. - 03.06.2022.
mjesto: Poreč
url: https://www.poup.hr/novosti/novosti/ekolo-4/
Ekolo 4, kultura življenja, kroz širok spektar događaja, aktivnosti  i ponude slavi kulturu područja Poreštine i Istre. Festival je to koji otkriva i vrednuje uvjetovanost identiteta Poreštine kroz povijest, umjetnost, turizam, urbanu kulturu, prirodne ljepote te kulturu sporta i rekreacije. Ekolo je platforma koja istovremeno  okuplja druge festivale, ustanove i organizacije te nudi izbor ljetnih programa Učilišta u predsezoni. Ukratko, već četvrtu godinu nudi se inovativan, stvaralački i veseo kulturno-obrazovni festival s velikim turističkim potencijalom. Posjetitelji mogu uroniti u atmosferu grada odabirući raznolike aktivnosti i sadržaje koje festival ove godine nudi: likovna, filmska i radionica pisanja, otvorene probe dramskog studija, plesna i dječja predstava, tragična monodrama, izložbe, turističko vođenje po umjetninama u gradu, projekcije dokumentarnih i ostalih filmova, koncert klasične glazbe, dvije koncertne promocije albuma i jedna promocija knjige, DJ setovi na dvije lokcije.
 
Ono što u moru porečke i istarske turističke ponude zasigurno izdvaja ovaj festival jest mogućnost življenja i doživljavanja kulture grada kroz učenje, uživanje i izravno stvaranje.
Ekolo 4 nudi program na više gradskih lokacija dajući građanima i turistima mogućnost da  otkriju dokolicu grada.
 
Kulturni ljetni program

Festival počinje 18. 5. koncertom klasične glazbe Zagrebačkog kvarteta. Osnovan prije 103 godine kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet donosi nam vrhunski glazbeni doživljaj za ljubitelje klasike i one koji će to tek postati. Martin Krpan & Davor Philips - violine, Hrvoje Philips - viola i Martin Jordan - violončelo ove će srijede u 21 sat pretvoriti porečko kazalište u hram ozbiljne glazbe.
Ovime se najavljuje 10 koncerata klasične glazbe koji će se održati tijekom ljeta u Eufrazijevoj bazilici, spomeniku koji je 1997. godine ušao na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine i jednoj od omiljenih svjetskih pozornica klasične glazbe. Koncerti u Eufrazijani održat će se ovog ljeta 61. put, a upravo dugovječnost Zagrebačkog kvarteta prijateljski potiče bogatu koncertnu sezonu pred nama.
Prije samog koncerta u foajeu kazališta bit će otvoren Festival u 20 sati uz izložbu porečkog umjetnika Branka Gulina i njegov rad pod nazivom Posljednja večera (Radničkog savjeta brodogradilišta Uljanik) iz slikarskog ciklusa Energetske monokromije.

Opširnije