Preskočite na glavni sadržaj

Festival Dvotočka 2022.

Festival žanrova Dvotočka okupit će 28. svibnja u Zagrebu hrvatske autore ljubića, krimića, sf-a i priručnika. Program će se održavati od 12 do 18 sati u dvorani zavičajnih društava, Ilica 43. Ciljevi festivala su veća vidljivost domaćih autora u medijima te povezivanje i razmjena iskustava domaćih autora i malih nakladnika.
vrijeme: 28.05.2022. -
mjesto: Zagreb

Premijerno će se predstaviti ljubić „Moć žene“ Nataše Turkalj i fantasy "Onaj koji otvara vrata" Marine Mađarević, uz nedavno promovirane nove krimiće "Štakori" Jana Bolića, „Voštani princ“ Mira Morovića i „Ubojstvo na Mrežnici“ Anđelke Kliment.
Gost festivala je sveučilišni profesor i književnik Kristian Novak, predstavnik kanonske književnosti, koji u javnim nastupima ističe važnost žanrovske literarne scene. Panel o ljubićima otvara publicistkinja i književnica Božica Brkan, koja je za festival istražila status žanrova u medijima, a predstavit će i svoj novi roman "Privremeno neuporabljivo". Raspravu o priručnicima otvara psihologinja Ljubica Uvodić Vranić koja je objavila deset psiholoških priručnika i vodi radio-emisiju Avantura promjene. O krimićima u medijima nekad i danas govori Veljko Krulčić.
Festival počinje u 12 sati predstavljanjem autorica ljubića s uvodom Božice Brkan. Predstavljaju se Inna Moore, Marilena Dužman, Nataša Turkalj i Lea Brezar te regionalna izdanja Kate Mitchell. U razgovoru će sudjelovati i pisac-karikaturist Petar Pismestrović i pisac najromantičnijeg hrvatskog romana Stjepo Martinović, a voditeljica je Sanja Tatalović.
U 13 sati je predstavljanje krimića na koje dolaze Jan Bolić iz Rijeke, Miro Morović iz Splita i Anđelka Kliment iz Zagreba. Veljko Krulčić zadužen je za završnu riječ, a razgovor vodi Olga Vujović.
U 14 je predstavljanje priručnika s uvodom Ljubice Uvodić-Vranić, a u raspravi sudjeluju Jan Bolić, Vedran Sorić, Sandro Kraljević i Lea Brezar. Predstavljanje priručnika vodi Sandra Pocrnić Mlakar.
U 16 sati predstavljanje je autorica spekulativne fikcije Jelene Hrvoj i Marine Mađarević, uz razgovor s iskusnim Markom Fančovićem i članovima Sfere. Spekulativnu fikciju također predstavlja Olga Vujović.
Festival završava zajedničkim panelom svih sudionika o žanrovima u medijima.

Festival žanrova posvećen je mladim piscima i uspomeni na teoretičarku žanrova, spisateljicu i prevoditeljicu Milenu Benini, koja je planirala festival i dala mu ime Dvotočka.

​Festival organiziraju nakladnička kuća Beletra i mali nakladnici Fragment, Innamorata i Naklada Cranium, uz podršku Zavičajnog Društva Virovitičana u Zagrebu. 

Detaljnije na Facebook stranici - Dvotočka, festival žanrova