Preskočite na glavni sadržaj

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022.
Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022. održava se od 26. lipnja do 3. srpnja u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu. Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo...
vrijeme: 26.06.2022. - 03.07.2022.
mjesto: Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski vrh, Buševec, Brest Pokupski, Donja Lomnica, Cvetković Brdo
url: https://festivaldrvenihkapela.com/

Ovaj po mnogočemu poseban festival u 300-350 godina stare posvećene prelijepe prostore drvenih kapela prvi puta dovodi glazbenike i publiku, a ujedno je i prvi projekt Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na kojem je samostalno organizirano prenošenje koncerta uživo u proljeće 2019. godine kada svijet još nije naslućivao da će godinu dana poslije kultura preživjeti online.
 
Hod po drvenim kapelama Festivala Sancta Barbara nastavlja tragom najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica četvrtu godinu za redom. 
Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini.
Prvi put koncertno gostujemo u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić;  kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira.
U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla - Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.
U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna arhitektura, koju danas u stručnoj literaturi i na terenu prepoznajemo u vidu drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo i bit će dostupni na festivalskim YouTube stranicama. Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena.

Zahvaljujući konceptu idejne začetnice i producentice festivala - Valentine Badanjak Pintarić, koji je inkluzivnim pristupom glazbenim stilovima i izboru programa značajno utjecao na interes široke publike, festival je privukao pažnju medijskih pokrovitelja koji sve koncerte prenose izravno publici u Japanu, dok su domaći pokrovitelji Laudato.tv,  Hrvatska katolička mreža, Radio Sisak i Novi Sisački Tjednik. 

Festival se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije, kao i Grada Velika Gorica i Grada Petrinja.
 
FESTIVAL  DRVENIH KAPELA
Sancta Barbara                
26. 6. – 3. 7 . 2022.
Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski vrh, Buševec, Brest Pokupski, Donja Lomnica, Cvetković Brdo
 
Nedjelja / 26. lipnja / 20.00 - otvorenje:
Kapela sv. Barbare - Velika Mlaka
Ansambl Quinta Essentia
 
Utorak / 28. lipnja / 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Silvio Richter, barokna violina
Dora Draclin, oboa
Anthony Havelka, violončelo
Katarina Javora, čembalo
 
Srijeda / 29. lipnja
Kapela sv. Bartola – Letovanski Vrh
od 19.00 - Zestenek pri Škofačeve iže
20.00 - Viktor Vidović, gitara
 
Četvrtak / 30. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Luka Ivir, marimba&vibrafon
 
Petak / 1. srpnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Lovro Merčep, saksofon
Franjo Bilić, čembalo
 
Subota / 2. srpnja / 20.00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Ladanje uz VIS "Jane"i Martina Kutnara
 
Nedjelja / 3. srpnja / 20.00
Kapela sv. Roka - Cvetković Brdo
Capella Lignum