Preskočite na glavni sadržaj

Europski kazališni forum 2023. predstavlja Preporuke iz Opole

Europska komisija objavila je dokument Preporuke iz Opole koji je nastao kao rezultat Europskog kazališnog foruma 2023 održanog u JK Opole Theatre u Poljskoj od 11. do 13. svibnja 2023. 
vrijeme: 21.07.2023. -
url: https://culture.ec.europa.eu/news/european-theatre-forum-2023-presents-the-opole-recommendations
Europski kazališni forum 2023 održan je pod naslovom Osmišljavanje puta prema naprijed čiji je rezultat visoko politički dokument koji donosi preporuke za rješavanje hitnih problema s kojima se europski kazališni sektor suočava. Preporuke iz Opole žele europski kazališni sektor usmjeriti prema održivim, digitalnim i društveno odgovornim praksama.
Preporuke su objedinile glas šireg europskog kazališnog sektora te je ustanovljeno da se europski kazališni sektor bori se s višestrukim i složenim krizama, koje su posljedice pandemije COVID-19, klimatskih kriza, inflacije u Europi, rata u Ukrajini i geopolitičkih napetosti diljem Europe.
Iznesene su potrebe, brige i prioritete kazališnog sektora koje navode promjene koje bi europske institucije trebale napraviti sljedeće godine, do 2025. i do 2027. Jedan od ključnih ciljeva istaknutih u dokumentu je razvoj i implementacija alata za procjenu održivosti za mjerenje i smanjenje ugljičnog otiska cijelog kazališnog sektora.
izvor/opširnije: DKE - Kultura RH