Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija pokreće studiju o otkrivanju i promociji kulturne raznolikosti na internetu

Europska komisija pokreće studiju o otkrivanju i promociji kulturne raznolikosti na internetu
Europska komisija pokreće izradu studije koja u prvi plan stavlja kulturnu raznolikost kako bi saznala više o tome kako ljudi dolaze i otkrivaju kulturni sadržaj na internetu te o utjecaju algoritamskih preporuka i drugih tehnologija na izloženost kulturnom i jezičnom bogatstvu.
vrijeme: 06.05.2024. -
url: https://deskkultura.hr/

Studija ima za cilj razumjeti dostupnost i pristupačnost kulturnog sadržaja na internetu i kako prakse određivanja prioriteta sadržaja, algoritamske preporuke i strategije kuriranja utječu na izloženost kulturnoj i jezičnoj raznolikosti. Poseban naglasak bit će stavljen na sektore glazbe i knjiga, prepoznajući njihovu važnost u očuvanju i promicanju različitih kulturnih izričaja. Drugi kulturni i kreativni sektori, osim audiovizualnog, također će se uzeti u obzir
 
ZAŠTITA I PROMOCIJA IZLOŽENOSTI KULTURNOJ I JEZIČNOJ RAZNOLIKOSTI NA INTERNETU

Studija će podići svijest o postojećim regulatornim i neregulatornim mjerama za promociju prisutnosti i vidljivosti lokalnog kulturnog sadržaja te pružiti preporuke na različitim razinama za promicanje kulturne raznolikosti u digitalnoj sferi.

Za provođenje projekta o izloženosti kulturnoj raznolikosti na internetu, Europska komisija nedavno je odabrala konzorcij sastavljen od sljedećih partnera:
  • Panteia
  • KEA European Affairs
  • Erasmus sveučilište u Rotterdamu
  • Sveučilište u Varšavi (DELab)
  • imec-SMIt (Vrije Universiteit Brussel)
  • IDEA Consult

Konzorcij će se oslanjati na znanstveni odbor i zajednicu dionika te će organizirati niz fokusiranih grupa, interaktivnu radionicu i konferenciju kako bi se osiguralo uključivanje relevantnih sektora i stručnjaka iz različitih područja. Projekt traje 18 mjeseci, a rezultati se očekuju do druge polovice 2025. godine.
 
POZADINA

Očuvanje kulturne raznolikosti jedan je od stupova europske i nacionalne kulturne politike. Radni plan EU-a za kulturu 2023. - 2026. priznaje važnost otkrivanja europskog kulturnog sadržaja, a ne samo dostupnosti na internetu Kako bi se to postiglo, Radni plan EU-a za kulturu uključuje posebnu aktivnost koja se sastoji od studije usmjerene na ovu ključnu temu. Europski parlament pozdravio je akciju koja je izazvala velik interes kulturnih i kreativnih sektora.

Izvor.