Preskočite na glavni sadržaj

EU MIES 2024 – 10 nominacija iz Hrvatske

Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe objavljuju nominirane arhitektonske projekte koji konkuriraju za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu / Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) u 2024. godini. Nominirana su sveukupno 362 značajna ostvarenja realizirana u 38 europskih zemalja, a među najbolje arhitektonske projekte iz cijele Europe nastale u protekle dvije godine, uvršteno je i deset projekata iz Hrvatske, objavilo je Udruženje hrvatskih arhitekata.
vrijeme: 16.10.2023. -
url: https://eumiesawards.com/architecture-emerging/about-2024/
Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe s ponosnom objavljuju nominirane arhitektonske projekte koji konkuriraju za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu / Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) u 2024. godini. Nominirana su sveukupno 362 značajna ostvarenja realizirana u 38 europskih zemalja. Nagrada EUmies Awards započela je svoj 18. ciklus u svibnju 2023., s mrežom stručnjaka i arhitektonskim udruženjima iz cijele Europe koji su predložili 362 projekta. Žiri će odabrati 40 najistaknutijih projekata, a zatim će posjetiti finaliste, što predstavlja priliku za intervju s arhitektima i njihovim suradnicima, klijentima te ljudima na koje ostvarenja imaju utjecaj.
Članovi ovogodišnjeg žirija su Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux) – predsjednik, Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Prag), Sala Makumbundu (Luksemburg) i Hrvoje Njirić (Zagreb). EUmies Awards za 2024. dodijelit će se najboljim radovima u Europi završenim između travnja 2021. i svibnja 2023. godine. Ciklus 2024. razmotrit će trenutne izazove s kojima su suočeni građani, arhitekti, klijenti, kreatori politika i drugi stručnjaci u kontekstu Europskog zelenog plana. Glavni ciljevi su postići temeljito razumijevanje transformacije europskog izgrađenog okoliša, prepoznati i pohvaliti izvrsnost i inovativnost u području arhitekture, postići održiviji okoliš razmjenjujući ideje i iskustva o novim pristupima održivosti, odnosno promičući ekološku, društvenu i gospodarsku osviještenost kroz arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, urbano planiranje i dizajn, kao i suradnju s drugim područjima kulture, umjetnosti i komunikacije.

Među najbolje arhitektonske projekte iz cijele Europe nastale u protekle dvije godine, uvršteno je i deset projekata iz Hrvatske:

Sportska dvorana Zlatar Bistrica – NOP Studio / Ivan Galić  
 
fotografija: arhiva NOP Studio
 

Rekonstrukcija i nadogradnja Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga – STUDIO BF / Zoran Boševski, [Boris Fiolić], Željko Golubić
 
 
fotografija: Robert Leš
 

Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja – roth&čerina / Mia Roth-Čerina, Tonči Čerina
 
 
fotografija: Marko Mihaljević
 

Rekonstrukcija rimskog kazališta – Emil Jurcan
 
 
fotografija: Bas Princen
 

JAŠIONICA * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) – Gruntovnica – Davor Bušnja
 
 
fotografija: Bosnić+Dorotić
 

Vinarija Tomac – DVA ARHITEKTA / Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
 
 
fotografija: Sandro Lendler
 

„Moje mjesto pod suncem“ adaptacija prostora – Ana Boljar, Ida Križaj Leko, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Marin Nižić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina
 
 
fotografija: Petar Borovec
 

Dječji vrtić Gornja Stubica – MVA / Mikelić Vreš Arhitekti
 
 
fotografija: Jure Živković
 

Ekološka farma crnih slavonskih svinja – SKROZ / Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Zvonimir Marčić
 
 
fotografija: Bosnić+Dorotić
 

Rekonstrukcija Providurove Palače – Iva Letilović, Igor Pedišić
 
 
fotografija: Bosnić+Dorotić
 

Mies van der Rohe Award je utemeljena 1987. godine kao nagrada koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija, a dodijeljuju je Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe.
 
(izvor: UHA)