Preskočite na glavni sadržaj

Etnografski muzej Istre: program Četvrtkom u muzeju (travanj - svbanj)

U proljetnim mjesecima svakog četvrtka u popodnevnim satima posjetitelji Etnografskog muzeja Istre mogu sudjelovati u radionicama, projekcijama, predavanjima ili razgledavanju izložbi. Većina programa održavat će se u pazinskom Kaštelu, uz jedno gostovanje u Kinu Valli u Puli. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 04.04.2024. - 23.05.2024.
mjesto: Pula
url: https://www.emi.hr/hr/

04.4.2024. / 18.00 / Predstavljanje knjige: Marijan Bradanović, Branko Fučić - povjesničar umjetnosti i konzervator
Knjiga Branko Fučić - povjesničar umjetnosti i konzervator nastala je kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Knjigu će predstaviti autor, povjesničar umjetnosti i konzervator, profesor na FFRI dr. sc. Marijan Bradanović, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dr. sc. Berislav Valušek i povjesničar umjetnosti i konzervator dr.sc. Ivan Matejčić.
 
11.4.2024. / 18.00 / Muzej u gostima - kino Valli Pula
Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria će u kinu Valli predstaviti vizualne aspekte svog djelovanja i dio muzejske dokumentacije kroz plakate i filmove. Izložba plakata prikazuje dizajnerska rješenja izložbenih i programskih aktivnosti muzeja dok izbor iz video dokumentacije dočarava kako se film kao medij koristi u muzeju.
 
18.4.2024. / 19.00 / Plesna radionica
Želite naučiti istarske plesove? Dođite na večer plesa u muzej gdje će vas članovi Folklornog Društva Pazin uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije i zato dođite, družite se, učite i upoznajete svoju baštinu u veseloj i opuštenoj atmosferi pazinskog Kaštela.
 
25.4.2024. / 18.00 / Predstavljanje knjige: Olga Orlić, Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom
U sklopu Festivala književnosti i kulture „KaLibar bestival“ dr. sc. Olga Orlić, viša znanstvena suradnica s Instituta za antropologiju predstavit će knjigu Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom (izdanje HED biblioteke Hrvatskog etnološkog društva, 2019). U knjizi je analiziran proces diverzifikacije ove prakse na hrvatskom tlu čime je omogućeno kontekstualiziranje ovog fenomena u odnosu na nacionalni okvir, te na globalne alterglobalizacijske prakse.
 
02.5.2024. / 18.00 / Udruge središnje Istre u gostima: Zavičajna zbirka Enriko Depiera - predstavljanje i radionica Lidvinine slastice
Muzej grada Pazina započinje ciklus gostovanja udruga koje djeluju na području središnje Istre, a prva će se predstaviti udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana. Nakon upoznavanja s Udrugom, Nina Brečević održat će radionicu izrade Lidvninih kolača koja je namijenjena djeci nižih razreda osnovnih škola. Polaznici se najprije upoznaju s povijesnim kontekstom vremena i okvirom iz kojeg datiraju slastice, s ličnošću Lidvine Depiera, a potom okušaju u izradi vlastitih slastica.
 
09.5.2024. / 18.00 / Predavanje: dr.sc. Josip Višnjić, Boljunski kaštel - povijest, arhitektura, značaj
Predavanje dr.sc. Josipa Višnjića, višeg konzervatora arheologa i voditelja HRZ u Juršićima o povijesti i arhitekturi boljunskog kaštela te arheološkim nalazima pronađenim prilikom radova na kaštelu tijekom 2021. godine. 
 
16.5.2024. / 19.00 / Plesna radionica
Želite naučiti istarske plesove? Dođite na večer plesa u muzej gdje će vas članovi Folklornog Društva Pazin uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije i zato dođite, družite se, učite i upoznajete svoju baštinu u veseloj i opuštenoj atmosferi pazinskog Kaštela.
 
23.5.2024. / 18.00 / Godišnji skup Hrvatskog etnološkog društva
Godišnji skup HED-a s temom: Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije, održava se od 22. - 24.05., a domaćin je Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria. Svi zainteresirani moći će poslušati zanimljiva izlaganja stručnjaka te sudjelovati u raspravama.