Preskočite na glavni sadržaj

Etnografski eksperimenti – filmska radionica

Napredna filmska radionica Kinokluba Zagreb 'Etnografski eksperimenti' fokus će staviti na razne vrste etnografskog filma, a dolazak treba najaviti mailom do 9. listopada 2022.
vrijeme: 22.09.2022. - 09.10.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://kkz.hr/

Radionica se sastoji od dva dijela, tokom kojih polaznici, filmski autori i istraživači gledaju i analiziraju filmove, međusobno surađuju, isprepliću svoje tehničke, umjetničke i znanstvene vještine te zajednički kreiraju vlastiti film.
 
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na projekcijama i predavanjima u prvom dijelu radionice (listopad 2022.), te se na taj način pripreme i odaberu žele li sudjelovati i u sljedećem, praktičnom dijelu, koji će se nakon istraživanja i pripreme, održavati na proljeće 2023. Molimo vas najavite svoj dolazak na projekcije (ime i kontakt te nekoliko rečenica motivacije) na radionice@kkz.hr do 9. listopada 2022.
 
U prvom dijelu radionice, polaznici će se sastajati jednom tjedno uz analizu i gledanje klasičnih i suvremenih etnografskih filmova. Program gledanja i analize organiziran je tako da svaki od četiri bloka predstavlja različite teme, s posebnim fokusom na poručavanje eksperimentalnih tendencija unutar etnografske filmske forme. Tokom gledanja važno nam je pronaći i razumjeti vezu između etnografskog i eksperimentalnog filma te se inspirirati i pripremiti za budući rad na istraživanju i realizaciji vlastitog filma.
 
Voditeljica radionice je Meghanne Barker, lingvistica i vizualna antropologinja. Doktorirala antropologiju na University of Michigan, s istraživanjem o dječjoj kulturi i kazalištu lutaka u Kazahstanu. Trenutačno radi  istraživanje o filmskoj kulturi u bivšoj Jugoslaviji. Predaje na Department of Education, Practice, and Society at the Institute of Education at University College London, a prethodno je predavala i kolegije iz socijalne teorije, medija i komunikacije i na Institute of Education (IOE) na University College London (UCL), University of Chicago i London School of Economics.

Opširnije>>>