Preskočite na glavni sadržaj

Etičnost i kulturni pluralizam u hrvatskom obrazovnom sustavu i hrvatskom medijskom prostoru u prikazivanju holokausta i stradanja

Edukacijski seminar održat će se 22. studenog u organizaciji Centra tolerancije, a namijenjen je medijskim djelatnicima te nastavnicima i profesorima u školama i na fakultetima. Prijenos predavanja moći će se pratiti uživo na mrežnoj i Facebook stranici Centra tolerancije.
vrijeme: 22.11.2021. -
url: https://centartolerancije.hr/

Kako sadržajnije komentirati i prikazivati holokaust i stradanja u Drugom svjetskom ratu? Kako doprinijeti razvoju kulture sjećanja, medijske kulture, društvene tolerancije i sprječavanju diskriminacije u hrvatskom društvu?
 
Ovim će se pitanjima 22. studenog baviti edukacijski webinar „Etičnost i kulturni pluralizam u hrvatskom obrazovnom sustavu i hrvatskom medijskom prostoru u prikazivanju holokausta i stradanja” u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.Namijenjen je medijskim djelatnicima te nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama, kao i na odsjecima studija povijesti, pedagogije, psihologije, vjeronauka, politologije, novinarstva, komunikologije i socijalnog rada.
 
„Manipulacije povijesnim činjenicama, govor mržnje, povrede dostojanstva čovjeka i ljudskih prava, senzacionalizam nanijeli su hrvatskom obrazovnom sustavu i medijskom prostoru veliku štetu. Seminar će naglasiti pitanja etičke naravi koja će potaknuti raspravu o ovim problemima s kojima se najčešće susreću profesori, studenti, novinari i urednici. Posebno će se naglasiti elementi kodeksa obrazovne i novinarske etike: istinitost i točnost, znanstveno poštenje i nepristranost, neovisnost o pojedinim interesima, odgovornost prema zajednici, poštivanju zakona, dobrog ukusa i pristojnosti“, istaknula je Nataša Popović, ravnateljica Centra tolerancije.
 
O etici u odgojno-obrazovnom procesu u prikazivanju holokausta govorit će prof.dr.sc. Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o krivotvorenju i govoru mržnje u obrazovnom sustavu i medijima bit će riječi na predavanju prof. dr.sc. Gordane Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Kulturni pluralizam u međuvjerskom dijalogu tema je predavanja dr.sc. Miroslava Volfa, profesora teologije na Sveučilištu Yale, dok će dr.sc. Inoslav Bešker, novinar te profesor komunikologije i kroatistike govoriti o korijenima holokausta i religijskoj praksi istrebljenja.
 
Na specijaliziranim radionicama dr.sc. Gerhard Baumgartner, znanstveni ravnatelj Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora u Beču približit će iskustva nastave u austrijskim školama i fakultetima na temu otpora Roma holokaustu, a povjesničar dr. sc. Danijel Vojak govorit će o prikazivanju stradanja Roma u NDH u hrvatskim medijima uoči, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.
 
Svi zainteresirani mogu pratiti seminar uživo na Facebook stranici i mrežnoj stranici www.centartolerancije.hr
 
Seminar se realizira uz suradnju Agencije za odgoj i obrazovanje te uz financijsku potporu Grada Zagreba i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.