Preskočite na glavni sadržaj

Empiria teatar i ekološka inicijativa 'Šteta bacit' u Centru mladih Ribnjak

Empiria teatar i ove sezone nastavlja provoditi ekološko-izvedbenu inicijativu 'Šteta bacit', namijenjenu kazališnim profesionalcima i kulturnim radnicima, kao i djeci i mladima sa zajedničkom misijom - podizanjem ekološke svijesti u sferi umjetnosti, ali i svakodnevnog života.
vrijeme: 07.10.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/empiriateatar/

Spajajući kazalište, lutkarstvo, glazbu i ekologiju, Empiria teatar pripremio je nastavak provedbe svog ekoprograma za ovu subotu, 7. listopada, kada će se u Centru mladih Ribnjak održati čak dva događanja za djecu, mlade i zainteresirano građanstvo.
 
Empiria kao Rezident Ribnjaka će sudjelovati u Ekološkoj renesansi, događanju u Parku Ribnjak pod krovom Centra mladih Ribnjak sa svojom besplatnom ekološkom radionicom Life In Plastic Is not Fantastic i Malim kazališnim buvljakom, svojevrsnim nastavkom Empirijinog kazališnog buvljaka koji se održao lani u isto vrijeme, a bio je namijenjen donaciji, potražnji i razmjeni rekvizita, scenografskih i kostimskih elemenata.
 
Ekološka radionica Life in Plastic Is Not Fantastic održava se 7. 10. (subota) od 10 do 12 u Caffeu u Centru mladih Ribnjak, a ulaz je slobodan. Koristeći se antropomorfnom formom u svrhu približavanja djeci koncepta reciklaže i odvajanja otpada, ova ekološka radionica temelji se na izradi lutke korištenjem plastičnih vreća. Tim putem djeca uče o pravilnom razvrstavanju otpada, njegovoj prenamjeni, te se suočavaju s gorućim globalnim problemom zagađenja plastikom. Stvorene će lutke također funkcionirati i kao podsjetnik na princip reciklaže. Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina, a voditelji su glumica-lutkarica Katarina Šestić te glumac i glazbenik Lovro Rimac.
 
U isto će se vrijeme održati i Mali kazališni buvljak u Dvorišnom prostoru Centra mladih Ribnjak. Na buvljak mogu navratiti najmlađi polaznici i polaznice ekoradionice, ali i svi zainteresirani. Mali kazališni buvljak okuplja umjetničke organizacije, udruge, kulturne radnike/ce, nastavnike/ce, građane/ke, djecu i mlade, dakle sve koji su željni sudjelovati u razmjeni, donaciji i/ili potražnji rekvizita, scenskih i kostimskih elemenata, dekora, lutaka i igračaka bilo za privatne svrhe, bilo za svoje umjetničke produkcije, nastavu i edukaciju. Svi zainteresirani mogu donijeti svoj višak, predmete koje je šteta bacit’, a drugome bi mogli poslužiti. Jednako tako, na buvljaku se mogu preuzeti, razmijeniti ili pak razgledavati izloženi predmeti.
 
Program su podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Rad organizacije Empiria teatar podržala je Zaklada Kultura nova.