Preskočite na glavni sadržaj

'Eksperimentalnost u igranom filmu' – program u MM centru

U četvrtak, 2. veljače, s početkom 20  sati, u zagrebačkom MM centru SC-a, održat će se predavanje na temu 'Eksperimentalnost u igranom filmu'. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 02.02.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/mmcentarsczg

Filmski redatelji – koji svojim filmovima namjeravaju ostaviti više umjetnički dojam, a manje komercijalni učinak - uglavnom su svojim atipičnim i specifičnim stvaralačkim postupcima usko vezani za filmski eksperiment ili avangardu. Od samih početaka filmske umjetnosti, od kraja 19. i prijelaza na 20. stoljeće, redateljska imena poput europskih i američkih autorica i autora Germaine Dulac, braće Lumiere, Georgesa Meliesa, avangardista poput H. Richtera, O. Fischingera, Moholy-Nagya, Man Raya, D.W. Griffitha, S.M. Eisensteina, D. Vertova, tijekom 40 i 50-ih godina Maya Deren, Alexander Hammid te nešto kasnije Luisa Bunuela, Salvadora Dalia, Walthera Ruttmanna, J.L. Godarda, R. Bressona i drugih, veoma se često izražavaju na avangardni filmski način.
 
Za većinu publike, avangardni film teže je shvatljiv filmski žanr. Avangardni filmovi nisu snimljeni kako bi se dopali masovnoj publici, više su namijenjeni dobrim poznavateljima filmske umjetnosti. Kao i sa ostalim umjetničkim formama, ne postoji sasvim precizna definicija filmskog eksperimenta ili avangarde. U odnosu na konvencionalne filmove, ipak možemo pronaći neke karakteristike koje se samo mogu vidjeti u avangardnim filmovima, a jedna o njih je nelinearno razvijanje filmske naracije, filmskog vremena, zatim slijede inovacije u uporabi kamere, istraživanje konkretnog zvuka, glazbe, scenografije, atmosfere, dramaturgije. Područje eksperimenta značajno je i zbog toga što uvijek iznova pronalazi nove puteve filmske estetike, proširujući granice filmskog jezika. Iz toga bazena eksperimentalističke inovativnosti to se najbolje može vidjeti kod režisera holivudskog komercijalnog kruga – crpe se zamisli bliske filmskom eksperimentu. Naime, etablirani redatelji primjenjuju (pogotovo posljednjih desetljeća) svoje relativno inovativne ideje, kopirajući ih djelomično iz avangarde. Dobiveni rezultat su efektne, komercijalne filmske uspješnice, sada oplemenjene avangardnim metodama.
 
Eksperimentalno filmsko stvaralaštvo kreativno je ishodište popularno u umjetničkim kao i akademskim krugovima. Avangardni je film od svoga nastanka, između ostaloga, inspirirao druge umjetničke forme, od suvremenog plesa, performansa i apstraktnog slikarstva. Namjera ovoga programa je da putem inserata ukažemo na blisku i originalnu vezu igranog, dokumentarnog i animiranog filma, čiji autori pritom sustavno koriste avangardne modele u svojem izrazu.

Eksperimentalnost u igranom filmu | Facebook