Preskočite na glavni sadržaj

E-izdanje Zbornika izabranih radova projekta poticanja kvalitetnog novinarstva u 2021.

E-izdanje Zbornika izabranih radova projekta poticanja kvalitetnog novinarstva u 2021.
Projekt poticanja novinarske izvrsnosti osmislila je i provodi Agencija za elektroničke medije od 2020. godine. Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021., predstavljen 14. studenoga u Zagrebu, dostupan je i online, na mrežnim stranicama AEM-a. Cilj je projekta osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva. 
Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.
Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić. Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, od čega je 201 prijava bila pravovaljana. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt s ukupno 544 objavljena članka.
Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213,00 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1.983.213,00 kuna.

Sve o projektu poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije dostupno je putem poveznice https://www.aem.hr/ostalo/kvalitetno-novinarstvo/.

Preuzmi e-izdanje Zbornika izabranih radova iz 2021.→ 


 
Predstavljen Zbornik izabranih radova i projekt Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. (14.11.2022.)