Preskočite na glavni sadržaj

'E-Art' projekt - umjetnost i kultura online

'E-Art' projekt - umjetnost i kultura online
Lokalna akcijska grupa (LAG) Karašica u okviru programa 'Umjetnost i kultura online' predstavlja projekt 'E-Art'. Partner na projektu je LAG Cetinska Krajina iz Sinja. Putem projekta 'E-Art' područja ova dva LAG-a prezentirat će se putem online radionica i predavanja, s posebnim naglaskom na zaštićenu kulturnu baštinu, muzeje, dvorce i običaje.
Doživite umjetnost i kulturu podravske Slavonije i Dalmatinske zagore virtualnim posjetima dvorcima, muzejima i etno kućama, sudjelujte u „online“ kreativnim radionicama i upoznajte povijesne tradicije sjevera i juga Hrvatske sa svjetske liste zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Uslijed svjetske epidemije bolesti Covid19 putovanja su za mnoge postala još većim luksuzom nego prije. Projekt „E-Art“, omogućava svima da iz udobnosti svoga doma, računalom ili pametnim telefonom, otputuju na do sad rjeđe posjećene destinacije u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Za sada virtualno, gosti će upoznati dvorce i muzeje u Valpovu, Našicama, Belišću, Donjem Miholjcu i Sinju, imati priliku „prošetati“ etno kućama na seoskim domaćinstvima, ali i doznati više o UNESCO-m zaštićenoj hrvatskoj nematerijalnoj baštini, viteškoj igri „Sinjska alka“ i kraljicama „Ljeljama“ iz Gorjana kod Đakova.

Uz „turističke obilaske“, svi zainteresirani moći će sudjelovati i u online radionicama organiziranima s ciljem očuvanja tradicije. Na njima će primjerice naučiti slavonske i dalmatinske plesove, zatim kako od papira, drveta i slame izraditi adventski vijenac, drvene igračke i „Licitarska srca“, izraditi zlatovez, slikati neuobičajenim tehnikama koristeći omiljeni slavonski začin - mljevenu crvenu papriku, a zatim sve „zaliti“ Frankovkom, crnim vinom tipičnim upravo za područje Slavonije.
 
Polaznici programa mogu biti iz dobnih skupina do navršenih 25 godina i od navršenih 54 godine. Svi zainteresirani, s područja cijele Hrvatske, moći će sudjelovanje prijaviti putem poveznice koju će primiti e-mailom, prema uputama koje će biti objavljene na web i Facebook stranicama LAG Karašica i LAG Cetinska krajina.

Online radionice mnogim će polaznicima zasigurno poslužiti kao inspiracija za daljnje usavršavanje dok će virtualni obilasci znamenitosti, po završetku ograničenja putovanja uslijed epidemije Covid-a, biti inspiracija za zanimljiv vikend izlet u kraju pored pitomih panonskih rijeka Drave i Karašice te uzduž bistre i hitre Cetine.

Raspored aktivnosti i radionica →




Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija putem poziva 'Umjetnost i kultura online'.
Ukupna vrijednost projekta je 485.520,00 HRK uz odnos sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 412.692,00 HRK te 72.828,00 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.