Preskočite na glavni sadržaj

Dva termina FROOOM! filmskih radionica za sretan početak ljeta

FROOOM! interdisciplinarne filmske radionice tijekom ljetnih praznika će se održati u dva termina, od 24. do 28. lipnja, te od 1. do 5. srpnja u Osnovnoj školi 'Dr. Ivan Merz'. Prijave su u tijeku!
vrijeme: 24.06.2024. - 05.07.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.frooom.eu/

U prvom tjednu, od 24. do 28. lipnja, održat će se 4 radionice.

Kao i uvijek, imamo početnu radionicu. U početnoj ćete se družiti s voditeljima Lucijom Alfier, Venom Mušinović i Hanom Matejašić. Frooom!astične početne radionice nezaobilazni su prvi stupanj ukoliko se želite baviti filmom. Na njima učite, istražujete i stvarate kratke filmske forme. Proučavate pokret, ulazite u velike Camere Obscure, crtate i oživljavate te crteže, osmišljavte tv reportaže i bavite se bitnim dječjim temama, sjedite u krugu jer ste svi jednaki i svi imate ista prava, jedino nemate isti ručak. Njega si sami odaberete po želji.
 
S druge strane, imamo i naprednu radionicu koju vode Matej Beluhan i Mia Maros Živković. Napredna radionica je namijenjena polaznicima koji su prošli početnu i stariji su od 10 godina. Jer na toj radionici već smo pravi mali profesionalci. Sad znate kako slika funkcionira, možete se igrati sa simbolikom i skrivenim značenjima, s bojama i izražajnim sredstvima. Nakon što svatko iznese svoju ideju i vi kao grupa odlučite koju ćete prenijeti u film, kreće pravo malo čudo. Timski pronalazite lokacije i glumce. Svaki polaznik odabire kako će snimiti svoj kadar. Hoće li se igrati ptičjim krilcima ili jesti žablje krakove. Snimate kamerom sliku, a snimate zvuk snimačem koji se zove Zoom, a i nešto smo načuli da voditelj u torbi čuva svoj dron.  A onda na kraju dana, kad u petak vidite kako to izgleda, ne čudi nas da se vraćate opet.
 
A imamo i majstorsku radionicu Gordana Bezjaka gdje ćete učiti o dizajnu video igara! Zaljubljenici u video igre, ali i oni koji će to tek postati pravi su kandidati za nas. Toliko smo okruženi tehnologijom koja nam nudi mogućnost igranja bezbroj video igara - pa zašto onda ne biste napravili svoju?
 
Te ekstra ekstra naprednu radionicu za polaznike od 14 do 18 godina. ARHIV, SJEĆANJE, GLITCH - NAPREDNA FILMSKA RADIONICA ZA MLADE: FORMAT C X CINED
 
Filmska greška oduvijek je bila jedan od temelja likovnog ekperimenta i umjetničke ekspanzije. Počev s neobičnim rezovima analognog filma i animacije, preko popularizacije magnetske vrpce i iskušavanja katodnih televizora - umjetnici su uvijek pronalazili način da u djelu zrcale i materijalnost samog medija. No što filmska materijalnost može biti u današnjem, gotovo posve digitaliziranom dobu, i kakve veze sveprisutni video klipovi mogu imati s dosad poznatim filmskim narativima?

U tijeku petodnevne radionice vidjet ćemo teorijske primjere, povijesne i recentno važne kratke filmove koji svojom multimedijskom plastičnošću prizivaju emotivne paralele i prikazuju narativne progresije. Proučit ćemo kako “hakiranjem” datotečnog koda video datoteke možemo raditi zanimljive prijelaze mimetičkog filma u kolorističku apstrakciju, kojim audio softverom stvarati raznolike snene efekte i zašto uopće stapanjem kadrova omogućavati efektne rezove. Kombinacijama glitch tehnika u službi stvaranja vlastitog kolažnog filma radit ćemo sa selekcijom hrvatskih filmova iz CinEd klekcije, ali i osobnim arhivima polaznika. Rezultat će biti kratak film koji softverskom automacijom, sistematizacijom i reinterpretacijom daje uvid u mogućnosti novog filmskog jezika te reflektira asinkronost, decentraliziranost i modularnost današnjeg medijskog svijeta.
 
Odmah tjedan iza, od 1. do 5. srpnja stiže novi val radionica. :)
 
Ukoliko se želite baviti filmom, naše su početne filmske radionice odličan prvi korak. Tamo ćete učiti, istraživati i stvarati kratke filmske forme. Proučavat ćete pokret i saznati što je to Camera Obscura. Dođite s nama zaroniti u čarobni svijet pokreta u Frooom!opolisu stop animacije. Saznajte kako nastaju eksperimetalni filmovi gdje se igramo zvukovima, šumovima, tišinom i raznim oblicima ovozemaljskim i potpuno ludo izmišljenim koji postoje samo u našoj mašti. U svemu ovome pomoći će vam naši voditelji Tea Šimić, Bojana Burnać i Hana Matejašić.
 
A ukoliko ste već iskusan polaznik, vi ćete nam doći u naprednu radionicu i tamo ćemo ponavljati što smo naučili u početnoj, ali uz jedan zaokret. U naprednoj radionici već ćete kao profesionalci učiti razlikovati dokumentarni i igrani film, proučavati i analizirati filmove koje ćemo gledati, a naposlijetku i snimiti film po vašem scenariju. U tom će vam pomoći naši voditelji Paula Skelin i Velimir Grgić. Oni će s vama razviti scenarij u knjigu snimanja, odabrati lokaciju te glavne likove, potom će s vama snimiti film i pripremiti ga za montažu.
 
Osim početne i napredne radionice čeka vas i majstorska radionica montaže Mateja Beluhana. Radionica montaže se ovaj put nadovezuje na naprednu radionicu od tjedna prije, te sve što su polaznici snimili tada, sada montiraju. Ovo ne znači da se ne mogu prijaviti novi polaznici. Dapače, super dođu oči koje gledaju objektivno. U pet dana naučit ćete kako montirati film, kako spojiti zvuk i sliku, kakve sve tranzicije postoje, kako manipulirati zvukom, a možda i slikom. Kako učiniti da nešto nestane. Ako vam nešto od riječi nije bilo jasno, ne bojte se, na radionici ćete ih naučiti, zato i jesmo tu.
 
A kao šećer za kraj, još jedna runda majstorske radionice dizajna videoigara.
 
Ne propusti ulazak u filmski svijet izaberi svoju radionicu i prijavi se na: http://www.frooom.eu/shop/