Preskočite na glavni sadržaj

Dva nova izdanja Arheološkog muzeja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Ostava iz Mazina i 55. broja 3. serije Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu (VAMZ) održat će se u petak 24. ožujka u velikoj dvorani na prvom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu, s početkom u 12 sati.
vrijeme: 24.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.amz.hr

Monografijom „Ostava iz Mazina“ stručnoj i široj javnosti prezentirano je ukupno 1560 mazinskih predmeta iz bogatog fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Svi predmeti su klasificirani i tipološki razvrstani te obrađeni prema suvremenoj numizmatičkoj metodologiji, a također prikazani u odnosu na čitavi horizont mazinskih ostava. Po prvi puta su učinjene i analize sastava najstarijeg segmenta ostave iz Mazina, točnije nekih aes rude i aes formatum predmeta, a čiji su rezultati ovdje objavljeni što čini značajan doprinos poznavanju ovih dosad nedovoljno istraženih predmeta. Glavni cilj ove monografije je prvi sustavni objedinjeni prikaz svih mazinskih predmeta iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, ali i podizanje svijesti o jedinstvenom fenomenu mazinskih ostava.

55. broj Vjesnika AMZ-a predstavit će glavni urednik, Tomislav Bilić, voditelj Numizmatičkog odjela AMZ-a, i Ante Rendić Miočević, AMZ (u mirovini)
Knjiga Ostava iz Mazina, autorice Anje Bertol Stipetić, kustosice Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, devetnaesto je izdanje u seriji Katalozi i monografije Arheološkog muzeja u Zagrebu.